Det handlar om barn och unga mellan 15 och 17 år som begått allvarliga brott som mord, våldtäkt och grov misshandel. I dag kan de dömas till sluten ungdomsvård i max fyra år på ett hem i Statens institutionsstyrelses regi, ett så kallat Sis-hem. Men utredningen föreslår alltså att Kriminalvården ska ta över ansvaret för de här ungdomarna.
Skälen till det är flera, menar Agneta Bäcklund. De senaste åren har flera Sis-hem varit i blåsväder med både rymningar och rapporter om våld och det är något hon tror att Kriminalvården kan hantera bättre. Sedan väntas straffen, med de reformer som är på gång, bli längre även för barn.
– Då kan de hinna bli för gamla för att sitta på Sis, de växer liksom ur Sis-kostymen, säger hon.
Barnets bästa
Utredningen har haft i uppdrag att ha barnkonventionen som ledstjärna i arbetet.
På vilket sätt är det mer för barnets bästa att hamna i ett ungdomsfängelse istället för på ett Sis-hem?
– Det går inte att säga att det är mer eller mindre för barnets bästa. Men det viktigaste för oss har varit att risken för återfall i brott minskar och att utslussningen till frihet kan ske på ett bra sätt. Där tror vi kriminalvården är bättre lämpade då de redan har ett upparbetat system kring villkorlig frigivning.
Kriminalvården är redan i dag hårt pressad med både överbeläggningar och personalbrist. Därför föreslår utredningen att ungdomsfängelser kan bli verklighet först 1 januari 2028. Både för att Kriminalvården ska hinna utforma ungdomsfängelser och bygga upp både skol- och fritidsverksamheter.
I linje med regeringens planer
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har tagit emot utredningen och menar att den till stora delar stämmer överens med Tidöavtalet:
– Brottsligheten har förändrats sedan sluten ungdomsvård infördes för över 20 år sedan och nuvarande system är inte anpassat för att ta hand om de grövsta brottslingarna. Kriminalvården har stor erfarenhet av grova brottslingar och är den myndighet som är bäst rustad att hantera den här målgruppen, säger han.
– Regeringen kommer fortsätta arbeta för att det här ska vara på plats så snart som möjligt.