Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kvittar egentligen om man får ett långt straff, det handlar om att bryta med trauman och sorg”, säger Jacob Fraiman. Hör Unga Kris-ordföranden om förslaget om ungdomsfängelser i klippet. Foto: Emil Larsson/SVT & Tor Erik Schrøder/NTB/TT

Bris om ungdomsfängelser: Man avhumaniserar barn

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om att inrätta ungdomsfängelser i Sverige väcker hård kritik från flera håll. Men det hyllas också av en före detta kriminell som själv suttit på flera olika Sis-hem.

– Jag tror det är jättebra att man separerar grovt kriminella ungdomar från andra, säger mannen som vill vara anonym.

På barnrättsorganisationen Bris är de mycket oroliga över det nya förslaget och menar att det vittnar om en förskjutning i synen på barn. 

– Att barn inte längre har en särställning som just barn i rättssystemet, utan istället avhumaniseras barn och ses som enbart förövare. Barn ska inte straffas i första hand utan rehabiliteras, säger Anna Dorrian, barnrättsjurist på Bris. 

”Fungerade inte”

Sverige avskaffade ungdomsfängelser 1979 och det av en anledning menar Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet.

– De fungerade inte. Vi har inte forskning som visar att det är framgångsrikt att bekämpa brott med fängelse, speciellt inte när det gäller unga. Där är återfallsfrekvensen mycket hög. 

Tham menar också att vi genom hårdare tag inte kommer åt det bakomliggande problemet. 

– I grunden är det samma unga förr som nu som begår brott. Det är pojkar som kommer från fattiga familjer där det finns våld och trångboddhet och lösningen ligger inte i hårdare straff.

Tidigare kriminell positiv

En före detta gängkriminell man i 25-årsåldern som SVT Nyheter har varit i kontakt med är positiv till förslaget. Han satt själv på flera Sis-hem som barn.  

– När jag första gången kom till Sis var det för att jag var stökig och missbrukade. Där hamnade jag på samma avdelning som folk som hade mördat och gjort guldrån. Det är helt sjukt att man blandar ungdomar så. 

Vidare berättar han att han knöt kontakter på Sis-hemmet som drog honom djupare in i kriminalitet.

– Jag tror också att det är avskräckande om man skulle hamna i fängelse istället, speciellt om det var långa straff. Då blir det liksom inte värt det, säger han.

Jacob Fraiman, förbundsordförande på Unga Kris Sverige (Kriminellas revansch i samhället) håller inte med om att det är avskräckande. Han menar snarare att fängelse kan vara mer lockande, när man har en kriminell identitet. Trots det är han försiktigt positiv till förslaget. 

Hör Jacob Fraimans tankar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.