Enligt klubbarna är akademilagen avgörande för att de bästa spelarna ska kunna utvecklas och vilja stanna i klubben.
Men Jakob Forssmed, socialminister med ansvar för för idrott och folkhälsa, är kritisk till satsningarna.
– Jag tycker att man ska undvika tidig toppning och selektering. Det är inte ett bra sätt att bedriva idrottsverksamhet för 7-10-åringar, säger han.
Många klubbar erbjuder även lag i lägre divisioner, för den som inte platsar i topplaget. Men enligt Jakob Forssmed bidrar det ändå till en hets inom idrotten i allt lägre åldrar.
– Jag tänker på de barn som blir bortvalda, som inte får vara med när kompisarna försvinner i väg till akademien. Jag tycker att man ska verkligen tänka sig för.
Forskare: Akademierna kontraproduktiva
Flera idrottsforskare menar dessutom att akademisatsningarna är kontraproduktiva – både för de unga talangerna och för folkhälsan.
– Det bästa receptet för elitverksamhet är att få fler att hålla på längre upp i åldrarna. Vi ser andra förbund som skjutit upp åldern för selektering där man har fått ett ökat intresse, säger Jakob Forssmed.
Riksidrottsförbundet ställer sig också kritiskt till elitsatsning innan 13 års ålder. Motiveringen är att det kan vara skadligt för barn – och att det inte anses fungera.
Regeringen har nu ställt krav på Riksidrottsförbundet att redovisa sitt arbete mot tidig selektering inom klubbarna.
– Syftet med stödet är att så många som möjligt ska få chansen att idrotta, särskilt när man är sju, åtta, nio år gammal, säger Jakob Forssmed.