Foto: TT

Lärare vill att staten tar över ansvaret för skolan

Uppdaterad
Publicerad

Förstatligande av skolan är även en stor majoritet av lärarna positivt inställda till.  I alla fall enligt en undersökning som Lärarnas riksförbund låtit göra. Men frågan splittrar de båda lärarfacken

En stor majoritet av lärarna vill att skolan ska förstatligas. Det visar en undersökning som Lärarnas riksförbund låtit göra. Men frågan splittrar både lärarfacken och partierna.

Åtta av tio lärare, 81 procent,  anser att staten har bäst förutsättningar att skapa en likvärdig skola. 8 procent svarar kommunerna och 5 procent menar att det inte finns någon skillnad mellan dessa båda.

8 av 10 vill ha statligt ansvar

På frågan om vilken aktör de anser ska ha huvudansvaret (bland annat utvärderingsansvar, ansvar för skolans finansiering samt för lärare och rektorer) svarar 79 procent att staten är det bästa alternativet. 7 procent menar att kommunerna klarar det bättre.

– Efter snart 25 år med en kommunaliserad skola så har man inte lyckats med det som viktigt – elevernas resultat, likvärdigheten och läraryrkets status – så man vill se en förändring, säger Bo Jansson, ordförande för Lärarnas riksförbund.

Frågan om skolans huvudmannaskap har kommit allt mer i fokus på senare tid. Lärarnas riksförbund driver frågan om att staten ska ta över ansvaret, medan det andra lärarfacket Lärarförbundet inte menar att det skulle lösa skolans problem.

– Staten har inte tagit ett tillräckligt stort ansvar, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet. Nu måste staten öka ansvaret för till exempel höjda lärarlöner och stöd till eleverna och det kan man göra utan en stor omorganisation.

Partier ser fördelar

Folkpartiledaren och utbildningsminister Jan Björklund (FP) är den politiker som profilerat sig mest med att vilja förstatliga skolan. Men också Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ser fördelar med att skrota kommunaliseringen.

De övriga partierna vill inte förstatliga skolan. Deras resonemang går ut på att det inte skulle lösa skolans kunskapsproblem eller frågan om likvärdighet.

Dessutom menar många att skolan redan i dag i hög grad styrs av staten genom bland annat lärarutbildningen, Skolinspektionens granskningar och genom att riksdagen beslutar om betyg och annat. Och det senaste året har staten även tillfört pengar för att lärare ska få höjda löner genom reformen med förstelärare.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen gjordes genom telefonintervjuer i januari och omfattar 2.000 kommunalt anställda lärare i grundskola, gymnasiet och vuxenutbildningen, oavsett om de är fackliga anslutna eller inte, eller till vilket fackförbund.

PFM Reseach står bakom undersökningen som beställts av Lärarnas riksförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.