Till vänster fredrik Reinfeldt som gestikulerar med båda händerna och bär en mörk kostym med ljusblå slips. Till höger Ulf Kristersson som har på sig en mörk kavaj över en ljus skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson rapporterar från försvarskonferensen i Sälen. Foto: Henrik Montgomery/Pontus Lundahl/TT

Försvaret – inte längre ett ”särintresse”

Publicerad
Analys ·

Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt kallade försvaret ett särintresse. Nuvarande statsministern Ulf Kristersson menar tvärtom att försvaret är statens viktigaste uppgift. Alltså ett totalt motsatt synsätt. Uttalandena illustrerar tydligt det totala omslag som skett i försvarspolitiken de senaste åren.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Efter Berlinmurens fall 1989 och kalla krigets slut avvecklades stora delar av det svenska försvaret. Många trodde på den eviga freden och hoppades att Ryssland skulle slå in på en fredligare väg.

Med detta som argument kunde svenska politiker i rask takt lägga ner regementen och flygflottiljer.

Rikskonferensen Folk och försvar sågs under några år som en marginaliserad klubb för de närmaste sörjande. Få utanför Högfjällshotellets väggar intresserade sig särskilt mycket för vad som sades här.

Förra statsministern Fredrik Reinfeldt (M) kallade försvaret ett ”särintresse” under en träff med riksdagsjournalister 2013. Reinfeldt ångrar nog detta uttalande. Redan året därpå 2014 anföll Ryssland Ukraina och 2022 inleddes den fullskaliga invasionen. Sverige rustar återigen upp och är numera medlem i Nato.

Statens viktigaste uppgift

Och Reinfeldts partikamrat, den nuvarande statsministern Ulf Kristersson, ler när det gamla citatet kommer på tal. Ingen skulle kalla försvaret ett särintresse idag. Tvärtom. Kristersson själv säger i sitt tal att försvaret av Sverige är statens viktigaste uppgift. Ett totalt motsatt synsätt alltså än det Reinfeldt gav uttryck för.

I ett läge där Ryssland ses som ett allvarligt hot under lång tid, där kriget i Ukraina fortsätter med oförminskad intensitet och där hybridattackerna mot Sverige trappas upp handlar försvarsdiskussionen snarare om hur försvaret kan stärkas ytterligare.

Bläcket har knappt hunnit torka på det totalförsvarsbeslut som riksdagen fattade beslut om i höstas, och som innebär stora ekonomiska tillskott, förrän statsministern öppnar för nya anslagshöjningar.

30 miljarder mer

Bakgrunden är de samtal som förs inom Nato om att länderna ska åläggas att öka sina försvarsbudgetar till minst tre procent av BNP.

Med Donald Trump som president finns också en oro i Europa att USA:s engagemang i Nato kommer att minska. Konsekvensen kan bli att europeiska länder får ta ett större ansvar för sin egen säkerhet och sitt försvar.

Om Sverige ska lägga tre procent av BNP på försvaret innebär det att försvarsanslagen 2030 blir 215 miljarder kr om året i stället för 185 miljarder, enligt nu gällande riksdagsbeslut.

Alltså en ytterligare ökning med 30 miljarder kronor.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.