Här slår marinen och flygvapnet ut motståndaren i Stockholms skärgård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här slår marinen och flygvapnet ut motståndaren i Stockholms skärgård. Foto: Rikard Collsiöö

Försvaret testar beredskapen: ”Ingen övning”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten avslutar under tisdagen en beredskapskontroll som pågått i det dolda sedan förra veckan.

SVT var på plats när Jas Gripen och en korvett från marinen sköt skarpt mot en tilltänkt motståndare i skärgården utanför Stockholm.

– Det här är ingen övning, utan en del av Sveriges och Natos avskräckning, säger Försvarsmaktens operationschef Fredrik Ståhlberg.

Den oanmälda beredskapskontrollen inleddes i förra veckan under strikt sekretess. Soldater och sjömän fick plötsligt order om att ta sig ut till två platser i landet: Utö i Stockholms skärgård och Vidsel i Norrbotten.

– Den här beredskapskontrollen har varit hemlig för dem som deltar, de fartygsbesättningar och piloter som gör det här har precis fått sina order, säger Fredrik Ståhlberg som i helikopter flugit ut med ett antal journalister och generaler från högkvarteret som ska inspektera beredskapskontrollen.

”God uthållighet”

För en grupp kustjägare blev uppdraget att bygga upp en observationsplats av mossa och grenar på en holme i Utö-området. När SVT besöker beredskapskontrollen har de legat och tryckt här i flera dagar med utsikt över Östersjön.

Men någon matthet märks inte hos kustjägarna:

– Vi har väldigt god uthållighet på en sådan här plats, säger en av soldaterna.

Beredskapskontrollen omges av ett scenario där ryska trupper tagit sig iland i svensk skärgård och lyckats placera ut ett långräckviddigt robotsystem, som med sina robotar kan nå tvärs över hela Skandinavien.

Från observationsplatsen kan kustjägarna med laser peka ut ett luftvärnssystem som motståndaren satt upp för att skydda robotsystemet. Med hjälp av sina system leder de in ett skarpt anfall från både en korvett och två Jas Gripen-plan.

– Marinen och flygvapnet bekämpar ett antal mål tillsammans här i skärgården inom ramen för den här beredskapskontrollen. Först kommer vi se fartygseld med artilleri och sen kommer en rote Jas 39 Gripen att göra anfall med automatkanonen, säger ställföreträdande flygvapenchefen Tommy Petersson.

”Ökat intresse”

Fredrik Ståhlberg pekar på att det inte finns någon överhängande risk för ett ryskt isolerat angrepp mot Sverige. Men han säger att Försvarsmakten märker av ett ökat ryskt intresse riktat mot Sverige och närområdet, från olika delar inom de ryska stridskrafterna, och att man därför måste förbereda sig på olika scenarier.

– Det råder väl ingen tveksamhet om att det är Ryssland som är aggressorn i vårt närområde, det är bara att titta på det sätt som de angripit och anfallit in i Ukraina just nu, så det finns ett ökat intresse från Ryssland mot oss och det är inget att hymla om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.