Risken för ett militärt angrepp mot Sverige minskar i och med Nato-medlemskapet – men risken för hybridoperationer väntas fortsatt öka.
Det slår Försvarsmakten fast i en bilaga till ÖB:s militära råd som lämnades in till regeringen 6 november.
”Risken ökar för påverkansoperationer och andra aktioner under gränsen för väpnat angrepp”, står det i den delvis maskade bilagan.
Flera pågående hotbilder
Försvarsstabschefen Michael Claesson pekar på flera olika risker:
- Sabotagehotet mot sårbar infrastruktur under vattnet ökar.
- Cyberangreppen är redan nu omfattande.
- Påverkanskampanjer pågår för fullt, riktade mot Sverige.
Dessutom finns en hotbild kopplad till internationell migration där Finland för närvarande pekat ut Ryssland för att skjutsa flyktingar till den finländska gränsen.
– Det skulle kunna ha en bäring på Sverige, att man skulle igångsätta andra typer av rörelser som på olika sätt träffar vårt territorium. Det är svårt att se, men inte omöjligt att tänka sig, att man för människor på flykt från ryskt territorium, fastlandsterritorium, till Kaliningrad och sen sätter av därifrån i båt, säger Michael Claesson.
Det är ett scenario ni ser, med båtflyktingar från Kaliningrad?
– Det är kanske inte det mest sannolika scenariot men det är onekligen ett möjligt scenario.
Håller kontakt med Finland
Enligt Michael Claesson pågår samtal och förberedelser kring migrationsscenarier där utöver Försvarsmakten även Polismyndigheten och Migrationsverket ingår.
Någon begäran om stöd från finländska myndigheter till det svenska försvaret har ännu inte kommit in rörande situationen vid ryska gränsen, men enligt Michael Claesson står Försvarsmakten redo.
– Vi håller varandra informerade mellan myndigheterna, både finländska och svenska myndigheter och försvarsmakterna därtill. Vi har en god lägesbild så att vi kan agera inom ramen för de mandat vi både har och skulle kunna få av regeringen.