Skogsbranden utanför Sala fortsätter att sprida sig i nordvästlig riktning och än är den inte under kontroll. Flygbombningarna i området fortsätter och polisen har gått upp i stabsläge för att kunna agera snabbt om branden skulle eskalera. Vinden fortsätter att ställa till med problem den 5 juni 2018. Foto: Henrik Montgomery / TT

Försvaret vattenbombar skogsbranden

Uppdaterad
Publicerad

En av Försvarsmaktens helikoptrar vattenbombar och 60 soldater ur en hemvärnsbataljon deltar vid räddningsinsatsen i samband med skogsbranden utanför Sala.

– Just nu har vi till exempel 60 soldater ur 22:a hemvärnsbataljon som hjälper till vid branden i Sala och en helikopter som vattenbombar. I går hade vi både personal och helikopter i Västerhaninge plus en UAV med värmekamera som användes för att hitta pyrande brandhärdar, uppger överstelöjtnant Miguel Riera på Försvarsmaktens insatsstab i ett pressmeddelande.

Försvarsmakten är skyldig att delta i räddningsinsatser om det finns lämpliga resurser och om deltagandet inte allvarligt hindrar den vanliga verksamheten. Det följer av lagen mot skydd mot olyckor, LSO.

En av Försvarsmaktens Helikopter 16 (Black Hawk) vattenbombar skogsbranden utanför Sala 5 juni 2018. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Utmaning att samordna insatserna”

Vanligtvis vänder sig räddningstjänsten till militärregionerna med begäran om stöd och militärregionen fördelar då de resurser de har, till exempel hemvärnspersonal eller bandvagnar. Behövs det vattenbombas, får räddningsledaren lämna en formell begäran till insatsstaben som om resurser finns tillgängliga ger order till flygvapnet.

– Utmaningen är att samordna insatserna. Räddningstjänsterna är ju regionala och har ingen nationell samordning sinsemellan. Så vad gör man om det pågår tre stora bränder i olika delar av landet samtidigt? Då är det upp till oss att försöka prioritera. Vårt sätt att informera räddningstjänsterna om detta går genom MSB, säger Miguel Riera.

Under den senaste tiden har Försvarsmakten hjälpt till vid bränder i Kyrksten, Eden, Svängsta, Asphyttan, Risveden, Kolsva, Tyresö, Västerhaninge och Sala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna i Västmanland 2018

Mer i ämnet