Peter Gnipping, före detta chef för marinens ljudanalysavdelning Musac, säger att han själv aldrig hittade bevis på inkräktande ubåtar i svenska vatten under sina år inom försvaret. Han kritiserar försvarets utredningar som enligt honom har brustit.
– Om man nu ska gå ut och hävda att man är duktig på det här och vill beskylla andra nationer, då måste man ju ha konkreta bevis. Då håller det inte att säga att “jag tyckte”, “jag såg” och “jag vet inte riktigt det var väl då ungefär”, säger han i Dokument inifrån: Under ytan.
”Kommer inte gråta för det”
Enligt Peter Gnipping har indikationer som använts som underlag för tvärsäkra uttalanden och bevisning, till exempel i beskyllningar mot dåvarande Sovjet, varit felaktiga.
– Om man misslyckas med någonting kapitalt, som vi har gjort, så borde man ju tillsatt en haverikommission, säger han.
Christian Allerman, kommendörkapten som arbetat inom marinens analysgrupp Mana säger att han “skulle bli förvånad” om Peter Gnipping har rätt i att de inte har hittat några ljud som bevisar ubåtar.
Inom marinen skiljer man på aktiv och passiv sonar. De ljud som Peter Gnipping avfärdar som bevis är ljud inspelade med mikrofoner, det som kallas passiv sonar. Christian Allerman poängterar att det finns fler bevis än så.
– Om vi hypotetiskt säger att ”det finns inga ubåtsljud bland de passiva” så kommer jag inte att gråta särskilt mycket för det. Så länge du har kvar de aktiva: skadorna, bottenspåren och allt det andra, så är det tillräckligt tydligt för min del för att kunna säga “det har varit biltjuvar i garaget”.
Före detta ÖB: Fanns fler bevis
Senast 2014 användes ljudupptagningar som ett bevis på att det funnits främmande ubåtar i Stockholms skärgård. Ljudet visade sig senare vara en signal till en av SMHI:s väderbojar. Men även i det fallet fanns det fler bevis för ubåtsnärvaron, enligt tidigare överbefälhavaren Sverker Göranson.
– Det fina med det här arbetet är ju att analysarbetet fördjupas kontinuerligt. Vissa saker förändras stärkande och andra till det sämre. Att påstå att det här är felaktigt på grund av den förändringen, ja det man kan ju göra. Men den som gör det har inte grund för sitt påstående när det gäller helheten, säger Sverker Göranson och tillägger:
– Ja det fanns, vilket jag vill understryka, betydligt mycket mer än det som redovisades.
Dokument inifrån har sökt Ewa Skoog Haslum, marinchef, och överbefälhavare Micael Bydén, som båda har avböjt att medverka.
Se andra och sista avsnittet av Dokument inifrån: Under ytan onsdag klockan 21:00 i SVT1 eller båda avsnitten på SVT Play.