Hösten 2015 slog ÖB Sverker Göranson fast ”att en mindre ubåt kränkt svenska vatten” vid en presskonferens. Den möjliga ubåten jagades under en operation som fick namnet ”Örnen”.
Försvarsmakten hade gjort observationer med hjälp av sina sensorer vilka tydligt visade att det rörde sig om en ubåt, enligt ÖB. Men det visade sig handla om något helt annat. Det berättar nu en person med insyn i ärendet för Svenska Dagbladet.
Misstaget
Den 21 oktober 2014 lyssnade två svenska ubåtar efter misstänkta kränkningar. Samtidigt arbetade en av Sjöfartsverkets fartyg med att bärga en av SMHI:s bojar som används för att göra mätningar till bland annat väderprognoser. Det var något fel på bojen så den behövde repareras.
För att lokalisera och kommunicera med bojen skickar man en akustisk kodad signal som signalerar till bojen att den ska komma upp till ytan, vilket man gjorde även denna gång. Denna signal plockades upp av den äldre ubåten. Signalen var det som betraktades som det starkaste beviset för att en främmande ubåt kränkt svenskt vatten. Därav ÖB:s uttalande på presskonferensen.
Men efter fortsatt analysarbete så blev man tveksam. Med en inspelning från den andra ubåten, som hade modernare och bättre utrustning ombord, kunde man hitta ljudet och genom att bland annat räkna på bäringen lista ut att det handlade om en signal till SMHI:s boj. En boj som även samlar data åt försvarsmakten.
Då fick regeringen veta
Försvarsledningen och regeringen fick besked om misstaget i maj 2015. Först fyra månader senare informerades riksdagen och i dag når informationen allmänheten.
Försvarsbeslutet 2015 med ökade anslag på tio miljarder och förstärkta resurser till ubåtsjakt hade antagits i mitten av juni. Likaså ubåtsaffären i slutet av juni där staten beslutat att köpa två nya A26-ubåtar från Saab, skriver Svenska Dagbladet.
I slutrapporten till regeringen i september 2015 vidhöll försvaret att en främmande ubåt ”utom allt rimligt tvivel” hade befunnit sig på svenskt vatten. När det viktigaste beviset visat sig vara värdelöst hänvisade man till andra observationer, varav 21 bedömdes som ”särskilt intressanta”.