Viktor Vekselberg, som är god för över 60 miljarder kronor, står på USA:s sanktionslista sedan 2018. Foto: TT/Arkivbild

Försvarsmakten köpte reservdelar till ubåtar – av oligarkägt bolag

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska oligarken är största ägare i ett bolag som fakturerat Försvarsmakten på miljoner kronor. Myndighetens köp: reservdelar till ubåtar, enligt SVT:s uppgifter.

”Försvarsmakten ser allvarligt på de uppgifter som framkommit”, skriver myndigheten till SVT efter avslöjandet.

Hotbilden mot Sverige har ökat och nu vill regeringen stärka försvaret. Det sa statsminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens på torsdagen med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Regeringen har även gett FOI i uppdrag att ”kartlägga ryska investeringar och ekonomiska intressen i Sverige”.

SVT har i flera publiceringar granskat de ryska oligarkernas makt i Sverige – och hittat en rad personer som kontrollerar eller är storägare i svenska bolag.

SVT Nyheter granskar

Viktor Vekselberg, som länge tillhört Putins innersta krets, är en av dem. Han står på USA:s sanktionslista sedan 2018, men finns inte med på EU:s lista.

Uppgifter: Köpte ubåtsdelar

Vekselberg är största ägare i schweiziska Sulzer som har ett helägt svenskt dotterbolag. Försvarsmakten har köpt varor och tjänster för närmare två miljoner kronor av det svenska bolaget under 2019 och 2020.

”Försvarsmakten har köpt reservdelar till en mekanisk pump av bolaget”, skriver myndigheten.

Enligt uppgifter till SVT handlar det om köp av reservdelar som används till ubåtar. Försvarsmakten vill inte gå in på några detaljer om hur dessa reservdelar använts. Men de har sett över avtalen med bolaget som har oligarken som storägare.

”Försvarsmakten ser allvarligt på de uppgifter som framkommit och har kontrollerat att det inte finns några aktuella avtalsförhållanden mellan Sulzer Pumps Sweden AB och Försvarsmakten”, skriver myndigheten till SVT.

Sverige håller just nu på att bygga två nya ubåtar som beställdes 2015. Totalkostnaden väntas landa på cirka 14 miljarder kronor och leverans sker tidigast 2028 och 2029. Men det är oklart om affärerna med Sulzer är kopplade till projektet.

SVT har fortfarande inte fått ta del av de fakturor som vi begärt ut från Försvarsmakten.

Står på sanktionslista

Mångmiljardären Viktor Vekselberg har byggt sin förmögenhet på ryska naturtillgångar. Men han har även ägande i andra delar av världen, bland annat i Schweiz där han köpte in sig i Sulzer för ungefär 15 år sedan.

Han var majoritetsägare i Sulzer fram till 2018 då amerikanska sanktioner riktades mot honom. För att bolaget inte skulle drabbas av sanktionerna minskade Vekselberg sitt ägande till 48 procent.

Sulzer har efter SVT:s publiceringar hört av sig med ett uttalande:

”Vekselberg finns sedan 2018 på USA:s sanktionslista och har fråntagits sitt ekonomiska intresse i Sulzer, utan möjlighet att sälja aktier eller få tillgång till utdelningar. Sulzers verksamhet bedrivs oberoende av alla aktieägare”, skriver kommunikationsavdelningen i Schweiz.

Det är inte bara Försvarsmakten som har gjort affärer med Sulzer Pumps Sweden. Vi har tidigare rapporterat om att bolaget bland annat har fakturerat Trafikverket.

Trafikverket har även anlitat bolag inom koncernen Strabag där oligarken Oleg Deripaska är storägare. Han står sedan tidigare på USA:s sanktionslista och blev på torsdagen föremål för brittiska sanktioner. Dessa bolag har fakturerat Trafikverket för stora infrastrukturprojekt – däribland Förbifart Stockholm, Citybanan i Stockholm och Marieholmstunneln i Göteborg.

Trafikverket ska nu se över sina avtal.

”Inget som vi ser positivt på”

Försvarsmaktens Jan Kinnander, chef för Säkerhetskontoret vid Must, kommenterade vid en presskonferens på torsdagen att oligarker med starka band till Putin är inblandade i skyddsvärda projekt.

– Det är inget som vi ser positivt på, självklart inte. Händelserna är ju uppkomna nu, så vi får agera i den takt vi upptäcker sådana här saker.

SVT har sökt företaget Sulzer.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet