Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s team följde med när Försvarsmakten övade ubåtsjakt. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Försvarsmakten ökar förmågan till ubåtsjakt

Publicerad

Hoten mot kritisk infrastruktur på havsbotten gör Försvarsmaktens förmåga till ubåtsjakt allt viktigare.

Nu kan Helikopter 14 jaga främmande ubåtar även i mörker och dålig sikt.

– Det är ett betydande tillskott till förmågan, säger kommendörkapten Tobias Widén.

De misstänkta angreppen mot gasledningar i Östersjön har gjort att försvarets förmåga att undersöka incidenter på havsbotten är högaktuella.

– Den tekniska utvecklingen gör att det här är hot som vi måste räkna med, säger fartygschefen Jan-Erik Linell på minröjningsfartyget HMS Ven.

”Prövat systemet”

I två decennier har Försvarsmakten saknat möjligheten att söka efter ubåt från helikopter i mörker och dålig sikt, med så kallad doppsonar. Nu har man återtagit förmågan, vilket övades för första gången under en marin höstövning som pågår just nu i Stockholms skärgård.

– Det nya är att vi under den här övningen nu har prövat systemet fullt ut, att genomföra den här typen av sonarspaning med helikopter även i mörker, säger Tobias Widén, chef för Tredje helikopterskvadronen i Ronneby.

Har förmågan använts även i skarpa insatser?

– Ja, det har den gjort och det är ett viktigt bidrag. Men vilka insatser det handlar om går vi inte in på.

Vad kan skarpa insatser handla om i generella termer?

– Det skulle kunna vara att konstatera en kränkning av territoriet och då kunna säga att här finns det något som inte ska vara där, som har tagit sig in. Men det skulle också kunna handla om att verifiera att det inte är något på plats som man har misstänkt.

Används för fullt

Helikopter 14 har dragits med höga kostnader och långa leveranstider och tidigare i år gick ÖB Micael Bydén ut och sa att modellen ska ersättas av en annan modell.

– Det här är ett system som även vid ett eventuellt skifte kommer att flyga i säkert tio år till, så det gäller att bli bäst på det vi kan, säger Tobias Widén.

Den sjöoperativa helikoptern har också kritiserats för att sakna beväpning i form av torpeder. Hur det blir med det beror på kommande helikopterbeslut.

– Det har funnits planer men var vi ligger i utvecklingsfasen kan jag just nu inte svara på. Vi jobbar tillsammans med marinens fartyg i en sammansatt styrka och där finns det beväpning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.