Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En telekommunikationskabel mellan Sverige och Estland har delvis förstörts, hör Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar (M). Foto: SVT

Svensk undervattensledning skadad

Uppdaterad
Publicerad

En skada på en svensk undervattensledning har upptäckts i havet mellan Sverige och Estland. Det meddelade försvarsminister Pål Jonson (M) och Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar (M), på en pressträff.

– Vi kan i dagsläget inte bedöma vad som orsakat skadan, säger Carl-Oscar Bohlin.

Enligt Bohlin rör det sig om en partiell skada på en telekommunikationskabel, och hela ledningen är alltså inte förstörd.

Däremot säger Bohlin att skadan tros ha uppstått samtidigt, rent tidsmässigt, som de upptäckta skadorna på gasledningen i Finska viken.

Han fortsätter vidare och säger att berörda svenska aktörer samarbetar nära med deras finska och estniska motsvarigheter.

SVT:s säkerhetsreporter: ”Viktig infrastruktur”

SVT:s säkerhetsreporter John Granlund säger att Sverige nu också dras in i det sammanhang som Finland och Estland påverkats av efter fallet med den förstörda gasledningen.

– Det antyds också att det är gjort av människohand som i fallet med gasledningen, säger han.

En telekomkabel hanterar telekommunikationen, i det här fallet mellan Sverige och Estland. Det är alltså de fiberkablar som hela internet är uppbyggt av, säger John Granlund.

– Det finns ett stort antal sådana här fiberkablar, så det är viktig infrastruktur som vi alla är beroende av.

Skadorna på gasledning upptäcktes förra veckan

Den 8 oktober upptäcktes en läcka på en gasledning i Finska viken mellan Estland och Finland. I samband med det upptäcktes också en skada på en datakabel mellan länderna, och en förundersökning om grovt sabotage inleddes.

– Utredningen pågår så jag spekulerar helst inte i nuläget. Det finns många tänkbara händelseförlopp, sade Estlands premiärminister Kaja Kallas i fredags till SVT.

”En spaghetti av kablar”

I fredags förra veckan möttes ledarna för försvarssamarbetet Jef, Joint Expeditionary Force, på Gotland för att diskutera säkerhetsläget i norra Europa. Ett av de ämnen som dominerade var hybridhot och hur man ska bli bättre på att skydda just viktiga kablar och ledningar under vattnet.

– Det ligger en spaghetti av kablar, ledningar, infrastruktur, på havsbotten och den är helt fundamental för datatrafik så att sårbarheterna idag är väldigt mycket större, sade statsminister Ulf Kristersson (M) i samband med Jef-mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.