Det kinesiska fartyget ligger sedan i går kväll stilla i Kattegatt, mellan Båstad och Grenå i Danmark. Samtidigt håller olika patrullfartyg och fregatter från danska marinen koll på fartyget.
SVT:s granskning visar att det kinesiska fartyget rört sig i närheten under båda tillfällen då internetkablar totalförstörts tidigare i veckan.
Nu visar dessutom ny rörelsedata att svenska marinens specialfartyg, som skickats ut för att undersöka bottnen kring haveriplatserna, rör sig nästan exakt i det kinesiska fartygets spår.
”Flera enheter ute”
Från marinens sida kommenterar man inte det kinesiska fartyget men i en allmän kommentar säger talespersonen Jimmie Adamsson:
– Vi har flera enheter ute som samlar in den här informationen till polis och åklagare och parallellt med detta förser vi dem med vår lägesbild över vilka fartyg som rörde sig i Östersjön vid den aktuella tidpunkten och som var i närheten av de här positionerna. Här har vi en väldigt god bild över sjöläget.
Han uppger att filmmaterialet från havsbotten sammanställs och förs sedan direkt till polisutredningen som leds av statsåklagaren Henrik Söderman som leder förundersökningen.
– Jag tänker inte kommentera innehållet i utredningen över huvud taget just nu, säger åklagaren på onsdagsförmiddagen.
Kommer Säkerhetspolisen att överta utredningen?
– Det är inget som är aktuellt just nu, vi får se vad som händer.
Bevakas av danska marinen
Enligt vad SVT:s källor uppger har den svenska utredningen kommit att koncentrera sig allt mer mot det kinesiska fartyget.
I Finland har försvarsministern Antti Häkkänen pekat på att Östersjöländernas myndigheter inte skulle tillåta ett fartyg som misstänks för sabotage att lämna området utan undersökning, och enligt vad SVT erfar så överväger även svenska myndigheter vilka möjligheter som finns för att undersöka fartyget som nu bevakas av den danska marinen.
Statsminister Ulf Kristersson (M) har sagt att händelsen kan vara sabotage. Peter Hultqvist (S), vice ordförande i försvarsutskottet, kallar händelsen för en hybridattack i en intervju med Ekot. Han vill nu att civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) ska ge mer information och kommer ta initiativ till att ministern kommer på möte hos utskottet.