Det var i förra veckan som regeringen höll en presskonferens med anledning av de skador som upptäckts på undervattensinfrastruktur i Östersjön. Sedan i torsdags har marinen varit på plats och undersökt skadorna. Nu har försvarsdepartementet fått en preliminär rapport från Försvarsmakten.
– Efter de dykningar som har genomförts kan vi se att det beror på yttre påverkan på den svensk-estniska kabeln, säger försvarsminister Pål Jonson.
Han uppger att försvarsmaktens bedömning ligger i linje med den bedömning som den estniska sidan har gjort.
– Vi kan inte säga i nuläget exakt vad yttre påverkan betyder och skälet till det, säger försvarsministern.
En av flera skador i Östersjön
Den trasiga kabeln heter EE-S1 och ägs av det svenska bolaget Arelion. Skadorna ska enligt bolaget ha uppkommit den 7 oktober på eftermiddagen. Finska och estniska myndigheter utreder också en trasig gasledning och ett kabelbrott i Finska viken. Skador som ska ha uppkommit till varandra nära i tid.
SVT Nyheter har tidigare rapporterat att finländsk och estnisk polis pekat ut flera fartyg som intressanta i utredningen av vad som hänt.
– Vi för en nära dialog med Estland och Finland men det är för tidigt att peka ut länder i det här läget, säger Jonson.
Marinen fortsatt på platsen
Den svenska marinen är fortsatt på platsen med ubåtsräddningsfartyget HMS Belos som med hjälp av så kallade ROV, fjärrstyrda undervattensfarkoster kan genomföra avancerade dykuppdrag. Enligt Försvarsmakten ligger skadan på omkring 70-80 meters djup
– Utredningen måste arbeta vidare för att se vad som ligger bakom den yttre påverkan men det är för tidigt att dra några slutsatser kring det nu, säger försvarsministern.