Nato ökar närvaron i Östersjön efter att flera undervattenskablar har skadats den senaste tiden. På bilden syns ett spanskt fartyg som är en del av Natos stående flottstyrka i regionen. Foto: EPA/TT

Nato-fartyg skickas till Östersjön – svar om skadad kabel ”inom ett dygn”

Uppdaterad
Publicerad

Skadan på den svensk-estniska datakabeln har orsakats av fysisk påverkan. Den preliminära bedömningen görs av Estland.

Samtidigt uppger Nato att man förstärker sin närvaro i Östersjön.

Försvarsminister Pål Jonson (M) uppger att han fick den nya informationen om kabeln från Estland tidigt på torsdagskvällen.

Den preliminära bedömningen är också att skadan på den svensk-etniska kabeln på Östersjöns botten är kopplad till skador som upptäcktes nyligen på en gasledning och en datakabel mellan Finland och Estland.

Det innebär att skadorna på de tre ledningarna, som ligger nära varandra, har samma orsak.

– Försvarsmakten är nu på plats och gör undersökningar med fartyget Belos, säger Pål Jonson.

Han förväntar sig att ett besked från den undersökningen kan komma om ett dygn.

Stärkt bevakning

Med anledning av skadorna på infrastruktur i Östersjön meddelar Nato att man nu stärker sin närvaro i regionen, meddelar försvarsalliansen i ett pressmeddelande. En flotta om fyra minröjningsfartyg skickas till området, samtidigt som de flygningar som Nato gör i området öka i antal.

– Vi fortsätter att följa situationen noggrant, och vi har nära kontakt med våra allierade Estland och Finland samt med vår partner Sverige, säger talespersonen Dylan White i ett pressmeddelande.

Nato poängterar att man redan i samband med sabotaget av Nord Stream för ett år sedan stärkte sin närvaro i Östersjön. Bland annat används drönare för att upptäcka misstänkt aktivitet, skriver alliansen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett ryskt och ett kinesiskt fartyg passerade kabeln i samband med att den skadades. Foto: Wikimedia commons

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.