Försvarsminister Peter Hultqvist: Sverige kan räkna med skydd från Nato

Uppdaterad
Publicerad

Om Sverige ansöker om medlemskap i Nato så kan man räkna med att få skydd från Natoländer under den tid som ansökan behandlas. Det menar försvarsminister Peter Hultqvist (S) i dag i en intervju med SVT. Skyddet skulle bland annat vara i form av flottbesök och övningsverksamhet, vilket skulle leda till en högre närvaro av Natostyrkor i området.

Det drar ihop sig till beslut om ifall Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato eller inte. Den 13 maj ska riksdagspartiernas säkerhetspolitiska analys av ett medlemskap vara färdig. Vid det laget ska också Socialdemokraterna ha bestämt sig.

En av frågorna har varit vilken typ av skydd Sverige kan räkna med under tiden från att man ansöker om medlemskap i Nato tills ett eventuellt medlemskap är klart. Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) så kan Sverige räkna med att få skydd.

Sverige och Nato

”Viktigt med försäkring”

Det skulle bland annat handla om en höjd närvaro av Natostyrkor i Sveriges och Finlands närområde. Försvarsdepartementet är noga med att inte kalla det för en säkerhetsgaranti, utan talar istället om säkerhetsförsäkringar och utfästelser från Natoländer att hjälpa vid behov.

– Om vi ska gå in i Nato så är det väldigt viktigt att det sker någon form av försäkringar från länder inom Nato om att man är beredd att försvara Sverige och Finland. Det praktiska uttrycket kan vara närvaro av flygstridskrafter i området, det kan vara närvaro av marina enheter, det kan vara trupper som deltar i olika övningar, säger Peter Hultqvist (S) till SVT.

Det skulle alltså bland annat röra sig om fler militärövningar och flottbesök från Natoländer, men också fler besök av ministrar på hög nivå. Inte en uttalad garanti, men ändå en närvaro av Natostyrkor som vid behov skulle hjälpa.

Ser du besök och övningsverksamhet som en form av säkerhetsgaranti?

Jag ser det som en del i ett gemensamt ansvarstagande. Det är klart att om vi kommer in i ett läge där vi ansöker om Nato-medlemskap, då behövs det försäkringar och då ska man se den här typen av händelser och aktiviteter i det perspektivet, säger Peter Hultqvist.

Förväntar sig högre militär närvaro

Som exempel tar han den amerikanska missiljagaren USS Forrest Sherman som besökte Stockholm i mars, och de fartyg från flera Natoländer som i helgen besökte Stockholm.

Kan vi förvänta oss att det är högre närvaro från Natoländer?

– Det är ju vad vi förväntar oss i ett sådant läge, att vi får en högre militär närvaro från länder vi normalt sett samarbetar med och från Nato-sidan, säger Peter Hultqvist.

Han vill däremot inte säga om detta innebär att han också räknar med att Sverige ansöker om Natomedlemskap.

– När det gäller själva beslutet så kommer jag att berätta hur jag och vi ser på det när beslutet väl är fattat, vilket säkerhetspolitiskt val vi gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet