Natorapport snabbas på med två veckor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill snabba på processen mot ett eventuellt beslut om Natoansökan. Den säkerhetspolitiska analysen ska nu vara klar 13 maj i stället för den 31 maj.

– Vi är överens om att vi tidigarelägger rapportens offentliggörande till den 13 maj, säger utrikesminister Ann Linde (S) under en pressträff på torsdagseftermiddagen.

Linde fortsätter med att understryka vikten av Finlands nästa drag i frågan:

Sverige och Nato

– Om Finland slutligen fattar det här beslutet att ansöka om medlemskap, och allting pekar i den riktningen, särskilt efter riksdagsdebatten i går, får det naturligtvis stor betydelse för vår analys.

Kommer rapporten att innehålla en rekommendation till riksdagen?

– Vi är inte helt klara med hur slutprodukten kommer att se ut, vi diskuterar det fortfarande, säger Linde.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser inte att det är Finland som ”skjuter Sverige framför sig” i processen om en eventuell ansökan till Nato.

– Vår process är svensk, i genuin bemärkelse, och utgår från hur olika saker i vår omgivning påverkar svensk säkerhet. Det är det vi håller på med i den här rapporten, säger Hultqvist och tillägger:

– Ryssland är orsaken till alltihop, sedan hur olika aktörer agerar tar vi med oss, inklusive Finlands ställningstagande, säger Hultqvist.

M och L säger sitt

Riksdagsledamoten Hans Wallmark (M) säger att det viktigaste för Moderaterna är att Sverige fattar beslut parallellt i tid med Finland.

– Därför har vi också uttryckt önskemål i dag om att man borde ta det (presentationen av analysen) tidigare än den 31 maj och 13 maj kan vara rimligt, säger Wallmark till SVT.

Liberalernas Allan Widman instämmer att det nya slutdatumet för insatsen satts med hänsyn till processen i Finland.

Rysslands reaktion

– Ryssland har med all önskvärd tydlighet klargjort att det är inget de önskar (att Sverige ansluter till Nato), de kommer reagera på olika sätt, de har hotat Sverige och oss flera gånger genom att uttrycka detta. Vi tycker det är ett oacceptabelt sätt att inte respektera att varje land själv bestämmer över sin säkerhetspolitik. Men vi måste naturligtvis ha med oss sådant i en analys, säger Ann Linde.

– Det är sådant som cyberhot, hybridhot, sabotage, underminerande av statsorganisationen, det är en hel katalog av åtgärder som kan tänkas vidtas av Ryssland. Jag vet inte vad de avser att göra, det har jag ingen uppfattning om, men att Europa lever i en hotsituation och att allt här har förändrats i grunden – det är det man behöver ta ställning till, säger Peter Hultqvist.

Se hur ett Nato-medlemskap fungerar i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet