Försvarsministern: Överens om 27 miljarder till försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 27 miljarder satsas på försvaret de kommande fem åren, enligt en överenskommelse mellan Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

– Det är en rejäl militär förmågeökning, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT.

Försvarsöverenskommelsen mellan de fyra partierna är nu klar bekräftar försvarsministern för SVT. Det gäller försvarsperioden mellan 2021 och 2025 och handlar om historiskt stora anslag enligt ministern:

– Det är en penningsumma som innebär en ökning med 40 procent och vi har inte sett något liknande sedan 50-talet, så det är ett jättesteg,  säger Peter Hultqvist (S).

Satsningen innebär bland annat förstärkning av brigadförmågan, utökning av armén och antalet värnpliktiga, förstärkning av flygvapnet med olika vapensystem och även förstärkning av marinen.

– Över huvud taget utökar vi krigsorganisationen och personalen inom försvarsmakten från 60 000 upp till 85-90 000.

KD och M vill öka anslagen ännu mer

Enligt Peter Hultqvist har även Moderaterna och Kristdemokraterna sagt att det finns möjlighet till samsyn.

– Men vi lägger en proposition till riksdagen utifrån det vi nu kommit överens om med samverkanspartierna.

KD tycker det är bra att regeringen har närmat sig dem och M när man lägger till mer pengar till 2025.

– Men det är dåligt att man efter 2025, när det finns en rad åtgärder som vi är överens om behövs, inte lägger till pengarna. Det här har alla förutsättningar att bli ännu ett ofinansierat beslut, säger KD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson till TT.

Moderaterna är dock inte nöjda med finansieringen på lång sikt.

– Vi har högre ekonomiska ramar för försvaret åren 2026-2027. Vi kommer redan i höst lägga förslag om höjd försvarsbudget för åren 2026 och 2027, säger partiets försvarspolitiska talesperson Pål Jonson i Aktuellt.

Riksdagens beslut väntas i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.