Rysslands upprustning i kombination med det ryska agerandet gentemot Ukraina har skakat om svenska politiker. När försvarsminister Karin Enström nu föreslår satsningar på flygvapnet ska det också ses som en reaktion på förra årets flygincidenter när ryska attackplan övade anfall mot svenska mål.
– Det ryska agerandet är väldigt oroväckande. Vi har också sett ett ökat antal flygövningar i vårt närområde och det gör att vi nu behöver förbättra incidentberedskapen. För framtiden ser jag också behov av att bygga fler flygplan, upp till 70 stycken, säger försvarsministern.
Riksdagen har hittills fattat beslut om att det svenska flygvapnet ska kunna köpa upp till 60 Jas Gripen av den senaste modellen som ska konstrueras under de kommande åren. Ytterligare tio plan till det svenska flygvapnet kan jämföras med att Schweiz vill köpa 22 plan till sitt framtida flygvapen.
”Våra flygplan ska kunna flyga”
På kort sikt handlar det om att säkerställa incidentberedskapen, som kritiserades hårt inte minst efter förra påsken när de svenska jaktplanen stod kvar på marken trots den ryska övningen.
– Vi måste kunna ha flygplan i luften. Det är också så att det varit problem med reservdelar och så kan vi inte ha det. Våra flygplan ska kunna flyga. Därför måste vi förbättra våra flygtimmar och incidentberedskap och för framtiden vara beredda att bygga fler flygplan.
Hur snabbt kan det här ske?
– Att förbättra incidentberedskapen och att öka flygtidsuttaget, det kan vi göra så snabbt som möjligt. Det andra handlar om nästa generations stridsflygplan och det handlar om ett antal år, men det är viktigt att redan nu signalera att vi är beredda att bygga fler flygplan, säger Karin Enström.
Moderaterna svänger
Moderaterna har den senaste tiden signalerat en omsvängning i försvarsfrågan. Försvarsministerns förslag att luftvärnet ska dubbleras, att två nya ubåtar ska köpas in och att flygvapnet ska byggas ut kommer att kosta åtskilliga miljarder kronor. Ett Jas Gripen-plan kostar drygt en miljard kronor, en ny ubåt cirka fyra miljarder.
För att finansiera dessa satsningar vill finansministern ha en blocköverskridande uppgörelse i riksdagen.
– Det vore en fördel om man kan förankra det brett i riksdagen och att man därmed kan skapa en strukturerad utbyggnad av svensk försvarskapacitet de kommande tio åren, säger finansminister Anders Borg till SVT.
– Det handlar om att Sverige rätt brett behöver förstärka olika kapaciteter i försvaret och det kommer att handla om betydande belopp. Vi måste skapa det nödvändiga utrymmet för de här satsningarna, säger han.