Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s politikreporter om vad som kommer att diskuteras under onsdagens försvarsministermöte i Arlanda och om utmaningarna EU står inför när det gäller vapenstöd till Ukraina. Foto: SVT

Försvarsministrar möts i Stockholm – ammunition till Ukraina på agendan

Uppdaterad
Publicerad

I dag samlas EU:s försvarsministrar i Stockholm för att diskutera Natoprocessen och stöd till Ukraina.

– Det blir framför allt inriktning mot ammunition, säger SVT:s politikreporter Andreas Öbrink.

Ukraina har larmat om att ammunitionen håller på att ta slut och nu ska EU:s försvarsministrar komma överens om hur man ska bistå Ukraina med mer.

– Man skjuter av mer än man får in. Det handlar framför allt om granatartilleriet, säger SVT:s politikreporter Andreas Öbrink.

Olika förslag diskuteras

Det finns tre förslag på bordet. Ett är en gemensam upphandling av ammunition som ska skänkas till Ukraina. Ett annat är att en miljard euro avsätts omedelbart för att kompensera länder som ger bort av sina egna lager och det tredje är att stimulera försvarsindustrin att producera mer.

– Ukraina i dag gör av med fler granater än vad som tillverkas i Europa. Man kan inte hålla jämna steg.

Hur enat är EU om att skicka ammunition och vapen?

– När det gäller den tyngre utrustningen så har det varit mycket tal om de här Leopard-stridsvagnarna och där var man väldigt oenig. Polen och andra länder ville dra på betydligt hårdare än andra länder än vad till exempel Tyskland ville.

Tror på överenskommelse

Ukraina har begärt stridsflyg och långdistansvapen och blickarna har varit riktade mot amerikanska F16-plan och svenska Jas-plan.

– Ammunitionsfrågan har kommit lite i skymundan. Men där är det nog lättare att enas. Man ger inte bort sina enda flygplan eller enda stridsvagnar. Man kommer nog komma överens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.