Andelen tillfrågade som anser att biståndet bör minska uppgår i den senaste mätningen till över 30 procent.
– Det är en tydlig skillnad mot i fjol, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin på en pressträff.
I fjol låg motsvarande andel på drygt 20 procent, vilket även det var en minskning jämfört med året före. Kvinnor är generellt lite mer positiva.
Flyktingkris
Undersökningen visar också att svenskarna blivit mer engagerade i läget i hemlandet än i omvärlden, konstaterar Jämtin, tidigare biståndsminister (S).
Hon beskriver den förändrade opinionen som ett trendbrott.
Samtidigt anser cirka 60 procent att svenskt bistånd ”bidrar till en bättre värld”. Carin Jämtin påpekar att den svenska biståndsviljan ligger i topp i EU, men att den är fallande överlag.
Av svenskarna svarade 61 procent i år att det är ”viktigt att hjälpa människor i utvecklingsländerna”. Siffran för hela EU är 36 procent. Förtroendet för ”biståndets aktörer” minskar också, liksom tilltron till att ”den extrema fattigdomen ska avskaffas”.
Biståndsminister Peter Eriksson (MP) konstaterar att stora resurser går till de stora flyktingströmmarna i världen.
– Trots att världen blir bättre i en mening – fler får det bättre ställt – har vi större humanitära behov än tidigare, fler människor som lever i flyktingläger. Och ovanpå dem de enorma miljöproblem som finns med klimatfrågan, säger han.
Högsta betyg
– Tyvärr tror jag att svenska folket inte vet så väl vad vi gör och att de här grundläggande behoven finns, fortsätter Eriksson.
Han poängterar att det svenska biståndet tidigare i år fick högsta betyg av i-ländernas ekonomiska samarbetsorganisation OECD.
– Vi når ut till människor och är ledande i klimat- och jämställdhetsfrågan i världen, säger biståndsministern.
Peter Eriksson anser att den biståndskritiska debatt som förts, där M och SD ifrågasatt bland annat enprocentsmålet, har bidragit till det sjunkande förtroendet. Målet säger att en procent av Sveriges BNP ska gå till bistånd.
Mätningen har gjorts årligen sedan 1975, och är en webbenkät sedan 2016. 1 500 personer har svarat i årets mätning.