Förtroendet för Lena Hallengren fortsätter spikrakt uppåt – sedan september 2020 har hennes siffror ökat med 16 procentenheter, enligt Novus. Foto: SVT/TT

Förtroendet för Lena Hallengren (S) rusar i kölvattnet av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas förtroende för socialminister Lena Hallengren (S) fortsätter att öka kraftigt, enligt en färsk mätning från Novus. Siffrorna för de övriga ministrarna ligger också relativt stabilt, trots kritik mot regeringens hantering av pandemin.

Förtroendet för Lena Hallengren fortsätter spikrakt uppåt – sedan september 2020 har hennes siffror ökat med 16 procentenheter, enligt Novus. Ökningen i den senaste mätningen, sedan den förra mätningen i januari, är 6 procentenheter. Den senaste mätningen utfördes innan det blev känt att Sverige missar målet att alla som vill ska ha erbjudits vaccination före halvårsskiftet.

För regeringens övriga ministrar fortsätter läget att vara stabilt. Högst förtroende har respondenterna för finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven.

– Man kan konstatera att förtroendet generellt har ökat för regeringen under pandemin, trots att den har fått utstå en hel del kritik, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson och fortsätter:

– Tittar man på de tio ministrar med högst förtroende kan man också konstatera att alla är socialdemokrater. Miljöpartiets statsråd åtnjuter generellt ett lägre förtroende.

”Har inte gjort bort sig”

Har förtroendet för Lena Hallengren ökat på grund av att hon synts mycket under pandemin?

– Ja, utan tvekan. Hon har varit med länge och har inte tidigare stuckit ut som en minister som väljarna haft ovanligt stort förtroende för. Under pandemin har detta förändrats och hon ligger nu i den absoluta toppen.

Mats Knutson konstaterar att Lena Hallengren ”inte har gjort bort sig”.

– Samtidigt tycker många väljare att hon gör ett bra jobb. Kan hon hålla i dessa förtroendesiffror framöver lär hon bli en av dem som nämns som en möjlig efterträdare den dag Stefan Löfven avgår.

Ökat förtroende även för Morgan Johansson

En annan minister som fått ökat förtroende hos väljarna är justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Ökningen kommer efter en tidigare nedgång. Sedan januarimätningen har förtroendet för Morgan Johansson ökat med 7 procentenheter.

– Nedgången kan ha varit kopplad till ministrarnas julshoppande, men den här diskussionen har ju nu helt försvunnit ur den politiska debatten. Samtidigt är Morgan Johansson ansvarig för två politikområden som är i ständigt fokus för den politiska debatten.

– Han uppfattas sannolikt också stå för en tydlig ideologisk linje, vilket bygger förtroende i väljargrupper som sympatiserar med regeringens politik.

Se hela förtroendelistan i faktarutan nedan.

Topplistan: Här är ministrarna med högst förtroende

  1. Magdalena Andersson (S) 36% (+1%)
  2. Stefan Löfven (S) 36% (0%)
  3. Lena Hallengren (S) 35% (+6%)
  4. Mikael Damberg (S) 27% (+1%)
  5. Peter Hultqvist (S) 24% (-2%)
  6. Anders Ygeman (S) 23% (-1%)
  7. Ann Linde (S) 20% (-3%)
  8. Morgan Johansson (S) 20% (+7%)
  9. Ardalan Shekarabi (S) 19% (+3%)
  10. Anna Ekström (S) 16% (-2%)
  11. Ibrahim Baylan (S) 14% (-4%)
  12. Per Bolund (MP) 13% (+1%)
  13. Tomas Eneroth (S) 13% (+5%)
  14. Amanda Lind (MP) 12% (-3%)
  15. Hans Dahlgren (S) 11% (-6%)
  16. Märta Stenevi (MP) 7%
  17. Eva Nordmark (S) 6% (-4%)
  18. Åsa Lindhagen (MP) 5% (-3%)
  19. Anna Hallberg (S) 4% (-3%)
  20. Matilda Ernkrans (S) 2% (-1%)
  21. Lena Micko (S) 2% (+0%)
  22. Jennie Nilsson (S) 1% (-1%)
  23. Per Olsson Fridh (MP) 1%

Den första siffran visar hur många procent av respondenterna som har mycket eller ganska högt förtroende för aktuell minister. Siffran i parantes visar förändringen förändring sedan förra undersökningen i januari.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1 044 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 11 – 17 mars 2021. Bortsett från partiledarna som samtliga respondenter har tagit ställning till, har 524 respektive 520 respondenter tagit ställning till hälften av ministrarna vardera. Deltagarfrekvensen var 59%.

Källa: Novus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.