Marmorstein: Därför ökar förtroendet för politikerna mitt i krisen

Uppdaterad
Publicerad

Stängda skolor, affärer, gränser och kraftiga begränsningar för folksamlingar. Så har verkligheten sett ut för Sveriges grannländer medan den svenska strategin i coronakrisen gått en annan väg. Men än så länge har respektive statsminister i Sverige, Norge, Danmark och Finland fått ökat förtroende från sina väljare i takt med att krisen utvecklar sig.

Sverige har som bekant använt en annorlunda strategi än sina grannländerna Norge, Danmark och Finland. De tre senare länderna har stängt ner stora delar av verksamheterna i samhället.

– Sverige har istället en strategi byggd på frivillighet och mindre tvångsåtgärder. ”Det handlar om folkvett”, som statsminister Stefan Löfven (S) har uttryckt det, säger Elisabeth Marmorstein, politikreporter på SVT, i Morgonstudion.

Coronapandemin

Annorlunda strategi – ökat förtroende

Trots den annorlunda svenska strategin ser man samma trender när det gäller väljarnas förtroende för respektive statsminister i de fyra nordiska länderna. Statsminister Stefan Löfven, hans finska motsvarighet Sanna Marin, norska Erna Solberg och Danmarks Mette Frederiksen har alla fått ett ökat förtroende från sina väljare.

– Löfvens förtroende har ökat från 26 till 44 procent. Men det är något man ser i många länder, att man samlas kring ett ledarskap vid en kris. Det såg vi även under Fredrik Reinfeldts tid under finanskrisen. Men om förtroendet ska hålla i det långa loppet beror helt på hur vi klarar den här krisen, säger Elisabeth Marmorstein.

Finland går annan väg

Det har hittills funnits en slags samstämmighet mellan regeringen och oppositionen i hur krisen ska hanteras. Men enligt Elisabeth Marmorstein håller den borgfreden redan på att luckras upp.

– Det gäller främst den ekonomiska politiken där oppositionen vill att man gör mer. Och det kommer att dyka upp flera konfliktlinjer sedan när det börjar bli dags att kicka igång ekonomin igen, säger hon.

Även i grannländerna märker man av att konfliktlinjerna mellan ländenas partier börjar bubbla upp till ytan igen, rapporterar SVT:s reportrar på plats.

I Danmark och Norge börjar man sakta att öppna upp länderna igen efter en månadslång karantän. I Sveriges östra grannland Finland har man förvisso lyft karantänen på huvudstadsregionen Nyland men i övrigt finns inga tydliga tecken på att öppna upp likt de västra grannarna.

– Här i Finland talar man om att gå från tio till fem personer som högsta tillåtna antal människor i en folksamling, säger Hasse Svens, SVT:s korrespondent i Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet