Höstterminen har precis börjat, och många elever har fått nya lärare.
Men alla skolor har inte lyckats rekrytera, det finns fortfarande 4519 lediga lärartjänster utlagda hos Arbetsförmedlingen.
Lärarbristen märks av i hela landet. Anders Malmquist, utbildningschef Malmö, beskriver det som att kommunerna slåss om lärarna:
– Ja, vi har tagit rätt mycket lärare från kranskommunerna men å andra sidan så har vi lärare som lämnar Malmö och går till kranskommunerna. Och det är väl så det ser ut mellan kommunerna i Sverige vad det gäller lärare.
Aldrig tidigare varit så stor brist
I Vilhelmina säger skolchef Christer Staaf till SVT att det aldrig tidigare varit så här svårt, och även i Umeå har man haft problem, trots att det är en stad med en lärarutbildning:
– Det är en förändring att vi så pass nära terminstarten slutför cirka trettio rekryteringar. Min bild är att det är i år, 2016 som bristen på behörig personal blir också en bild av vår verklighet, säger Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör i Umeå.
I Jokkmokk är det extremt, där har man inte lyckats få tag på en enda behörig lärare.
– Vi har ju inte lyckats rekrytera någon behörig lärare på plats, säger Kersin Fors Mattsson, skolchef Jokkmokks kommun. Ingen av de vi har rekryterat har lärarutbildning. Det är livserfarenhet och en del har väl inte alls så stor erfarenhet med sig. Men vi får ta det när vi inte har någon behörig lärare på plats.
La ut jobbannons på sociala medier
I Gällaryd utanför Värnamo fick föräldrarna nog och föräldraföreningen tog saken i egna händer och lade ut en efterlysning på facebook som delades mycket.
– Det finns folk där ute som vill komma ut på landet, och då gjorde vi ett inlägg på facebook, en egen platsannons, säger Magdalena Johansson, i föräldraföreningen Gällaryd.
Nu är de två platser som saknades tillsatta med pensionerade lärare. Och att kalla in pensionärerna är något man gjort på flera håll. Inger Pripp, grundskoledirektör Stockholm stad, beskriver hur de har lyckats locka tillbaka pensionerade lärare och i både Linköping och Norrköping skickade kommunen ut ett brev till samtliga lärare som gått i pension och bett dem om hjälp.
– Det var ju bra, men lite sent, tycker Mia Austa, ordförande för Lärarnas riksförbund i Norrköping.
Höjde sin lön
Regeringen har utlovat fler platser på lärarhögskolorna men lärarfacken trycker på att det är också är dags att kommunerna tar tag i lärarnas arbetsmiljö, möjligheter till vidareutveckling och lönen.
En som har dragit nytta av kampen om lärarna är Åsa Strandell, lärare i Östra Göinge.
– Jag har jobbat i Karlshamn och i Hörby och i Osby, och i Östra Göinge och Kristianstad och några till. Jag har höjt min lön med 10.000 på bara några år.