Åklagaren anser sig inte kunna styrka att Ericsson medverkat till brott mot mänskligheten i Irak och lägger ner utredningen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förundersökning mot Ericsson om krigsbrott i Irak läggs ner

Publicerad

Utredningen mot Ericsson om brott mot mänskligheten i Irak läggs ner. Efter att ha granskat den anmälan som kom in för ungefär en månad sedan har kammaråklagare Reena Devgun valt att inte gå vidare med förundersökningen.

– Det finns anledning att tro att brotten har begåtts, men jag har inte underlag för att påstå att någon på Ericsson har medverkat, säger hon till Dagens Nyheter.

Anmälan gällde medhjälp till brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och folkmord samt medhjälp till folkrättsbrott, skriver DN. Men nu väljer kammaråklagaren att inte inleda någon förundersökning.

Hon anser inte att det går att styrka att någon på Ericsson medverkat till brott.

Granskats av SVT

SVT:s Uppdrag Granskning, tillsammans med journalistorganisationen ICIJ, avslöjade tidigare i år att att Ericsson dolt interna dokument.

Telekombolaget kan inte utesluta att de betalat mutor till terrororganisationen IS. De interna dokumenten visar också misstankar om upprepade mutor och andra brott i tio länder.

Två av Sveriges tyngsta folkrättsjurister anser, efter att ha läst internrapporterna, att Ericssons agerande kan vara medhjälp till brott mot mänskligheten.

Rättegång inledd

Samtidigt pågår andra utredningar kopplade till Ericsson. Åklagare vid Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning som gäller givande av muta i Irak under 2014, 2015 och framåt

Just nu pågår också en rättegång mot fyra tidigare chefer för Ericsson som är misstänkta för mutbrott. Enligt åklagaren ska cheferna ha betalat 2 158 000 dollar, motsvarande cirka 20 miljoner kronor, till högt uppsatta tjänstemän i Djiboutis statsapparat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.