Sven-Erik Alhem, ordförande Brottsofferjouren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren, om den nedlagda förundersökningen: ”Anhöriga kan vilja få ett överprövningstillstånd”. Foto: SVT

Förundersökning nedlagd om vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren lägger ner förundersökningen om vållande till annans död efter polischefen Mats Löfvings död.

Brottsmisstanken var tidigare riktad mot dåvarande rikspolischef Anders Thornberg.

Det var tidigare i maj det stod klart att den tidigare rikspolischefen Anders Thornberg var misstänkt för brott i samband med Mats Löfvings död.

Mats Löfving var biträdande rikspolischef. Han hittades död i sitt hem efter att ha tagit sitt eget liv i februari 2023.

Timmar innan hans död höll utredaren Runar Viksten en presskonferens där Mats Löfving förklarades jävig. Anders Thornberg uppmanades även överväga att sparka Mats Löfving.

– I förundersökningen har det inte framkommit några omständigheter som visar att Anders Thornberg insett eller borde ha insett att Mats Löfvings skulle ta sitt liv med anledning av presskonferensen, säger åklagare Lars Morand.

Arbetsmiljöverket kritisk mot Polismyndigheten

Arbetsmiljöverket har riktat kritik mot hur Polismyndigheten hanterade situationen, och lämnade förra året in en åtalsanmälan till polisen.

Trots att förundersökningen läggs ner, menar åklagare Lars Morand att presskonferensen var en bidragande orsak till Mats Löfvings död.

– De uppgifterna har varit en bidragande orsak till den här tragiska utgången, säger Lars Morand.

– Det är omständigheter kring pressträffen och presskonferensen som sammantaget leder till den bedömningen.

Anders Thornberg, som är landshövding i Halland, har hela tiden nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.