Rikspolischefen har inte velat kommentera det uppmärksammade fallet offentligt med hänvisning till att det är ett personalärende. Nu har han kallats till riksdagens justitieutskott som kräver svar på hur han agerat. Foto: Claudio Bresciani/TT

Anders Thornberg kallas till justitieutskottet

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Anders Thornberg kallas till justitieutskottet. Han krävs på svar kring Polismyndighetens hantering av den hemliga relation som uppdagats mellan två av landets högsta polischefer.

– Vi behöver veta exakt vad som har skett,  säger Bassem Nasr (MP) ledamot i riksdagens justitieutskott.

De senaste dagarnas kritik rör en relation mellan ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving och underrättelsechefen vid Noa Linda Staaf. Efter att relationen avslutats ska Staaf ha kontaktat Polismyndighetens säkerhetschef som i sin tur gjorde en polisanmälan mot Löfving. Anmälan avskrevs efter två dagar.

Thornberg ska nu frågas ut i justitieutskottet, vilket Expressen var först att rapportera om. Ledamoten Bassem Nasr som kallat Thornberg menar att det finns många oklarheter i fallet.

Kritiken mot polisledningen

”Förtroendet skadas”

– Vi behöver veta exakt vad som har skett, varför det har skett och vilka som har fattat besluten. Det är den typen av frågor vi behöver få ställa, säger Nasr, som även är rättpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

– Ju längre tid det finns en ovisshet desto mer skadas förtroendet för polisledningen både internt och externt.

Har du förtroende för rikspolischefen i nuläget?

– Ja, men samtidigt behöver vi veta vad som har hänt, säger Bassem Nasr.

Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) har tidigare sagt till SVT Nyheter att fallet är ”mycket allvarligt” och att han förväntar sig att rikspolischefen utreder vad som hänt.

Thornberg tyst om fallet

Kritik har riktats både mot polisledningens agerande i samband med att relationen uppdagades och att hemliga relationer mellan några av Sveriges högsta polischefer utgör en säkerhetsrisk.

– En hemlig relation är det klassiska exemplet på en sårbarhet, har arbetsrättsjuristen Tommy Iseskog sagt till SVT.

Ärendet har inte heller prövats av en personalansvarsnämnd.

När SVT och andra medier ställt frågor till Anders Thornberg om saken har han avböjt att kommentera det med hänvisning till att det är ett personalärende.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En hemlig relation mellan två av landets högsta polischefer har uppdagats efter att det har gjorts en polisanmälan – här är en sammanfattning om händelsen på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet