Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) är kritisk till hanteringen av relationen mellan NOA-cheferna. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Justitieutskottets ordförande kräver utredning efter avslöjandena om polisledningen

Uppdaterad
Publicerad

En hemlig relation mellan två toppchefer och ett möte med en säkerhetschef som slutar med en polisanmälan, anklagelser om korruption kring en tjänstetillsättning och hårda ord om rikets säkerhet. Kritiken mot landets högsta polisledning kommer nu från flera håll – och krav kommer på en skyndsam utredning.

Expressens avslöjande om en dold relation och konflikt mellan två av Sveriges högsta polischefer har väckt starka känslor. Arbetsrättsexperten Tommy Iseskog anser att de hemliga händelserna skapat en sårbarhet som kunnat påverka rikets säkerhet.

Nu skriver justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) till SVT att fallet är ”mycket allvarligt” och att att han instämmer i kritiken från Iseskog: ”Det drar i själva verket ett löjets skimmer över hela polisledningen, vilket knappast är vad vi behöver i dagens mycket allvarliga situation med den grova organiserade brottsligheten.”

SVT Nyheter granskar

Jomshof ”förutsätter att rikspolischefen noga, men skyndsamt, utreder vad som har hänt”, skriver han till SVT.

Även Vänsterpartiets ledamot i utskottet, Gudrun Nordborg, anser att rikspolischefen måste gå till botten med ärendet.

– Om det är som det framstår i Expressen så har man släppt frågan utan att göra det.

Talade med anmäld

Nordborg, som själv arbetat med frågor som rör mäns våld mot kvinnor, är kritisk på flera punkter. Enligt Expressens uppgifter valde rikspolischef Anders Thornberg när han fick kännedom om polisanmälan att prata med den anmälde toppchefen Mats Löfving, men inte med det möjliga brottsoffret, underrättelsechefen Linda Staaf.

– Om man tänker på hur man rimligen brukar göra när någon är misstänkt, så brukar man samla uppgifter från till exempel offret innan man pratar med den misstänkte, säger Nordborg.

Hon kritiserar också att åklagaren som valde att lägga ned ärendet för Expressen beskriver det som att det var ”fråga om svartsjuka”.

– Att åberopa svartsjuka känns väldigt gammaldags.

SVT har utan framgång sökt både rikspolischefen, Mats Löfving och Linda Staaf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet