Foto: SVT

Förvaltningschef: ”Det är konkurrens om de lärare som finns”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Halland har varit i kontakt med flera lärare som har sökt sig till skolor över kommungränser för att få upp lönen.

– Jag har förstått att det skett här också inför det här läsårets start, säger Svante Tolf, tf chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Falkenberg.

Han benämner företeelsen som ”olycklig”.

– Att lärare byter tjänster för ofta gör att vi förlorar bristen på kontinuitet. Samtidigt har jag full förståelse för att man som yrkeskår jobbar för att få upp sin lön, säger Svante Tolf.

Val 2018 – #dinröst

”Vi får ju inte en ökad budget”

Enligt Skolverket behöver 77 000 heltidstjänster för lärare tillsättas de kommande åren.

– Det kommer ständiga rapporter om att lärarbristen blir ännu värre. Då är det konkurrens om de lärare som finns, säger Svante Tolf.

Hur mycket kan man trissa upp lönen?

– Givetvis finns det en gräns för det också. Vi får ju inte en ökad budget och då kommer vi inte kunna ha samma mängd lärare om löneglidningen uppåt blir för stor, säger Svante Tolf.

Vad säger du om att rektorer ringer upp lärare i andra kommuner och erbjuder dem högre lön?

– Det är ett rekryteringsätt som funnits länge i många branscher. Jag tycker på sikt att det är olyckligt om vi agerar på det sättet, säger Svante Tolf.

Hur ser lärarsituationen i Falkenberg ut idag?

Vi har personal som inte har full behörighet på några tjänster. Det handlar främst om praktisk-estetiska ämnen som slöjd och musik. Vi ser samma sak inom matte och NO. Det finns  också ett behov av lärare med kompetens i svenska som andra språk, säger Svante Tolf.

Hyr inte in – ännu

Framför allt i storstäderna börjar det bli alltmer vanligt med inhyrdpersonal i skolan – så kallade stafettlärare. Falkenberg har ännu inte använt sig av sådana.

– Det kan givetvis dyka upp och det har det gjort i många kommuner. Men jag tycker det vore olyckligt om vi landar i det. Jag tror på att vi ska vara en sådan attraktiv arbetsgivare att lärare vill bli anställda i Falkenberg och uppleva att de får jobba i ett sammanhang, säger Svante Tolf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet