”Förvånad över den väldigt låga nivån på frågor”

Uppdaterad
Publicerad

Personer som testat positivt för covid-19 får ta stort eget ansvar när det gäller smittspårning, visar en enkät bland regionerna som SVT gjort. När Jessica Karlsson konstaterades smittad var det hon själv som fick fråga om de hon träffat dagarna innan skulle meddelas.

– Jag blev förvånad över den väldigt låga nivån på frågor, säger hon.

Jessica Karlsson arbetar inom vården i Västerås. När hon testade positivt för coronaviruset fick hon ett samtal från en smittspårare. Frågorna gällde dock enbart hennes arbetsplats – och inte vilka hon träffat på fritiden.

– Jag frågade om de jag träffat dagarna innan skulle meddelas och jo, det skulle de. Annars var det inget hon frågade om, hur många jag träffat, i vilket sammanhang eller någonting sådant, säger hon.

I sociala medier är det flera som vittnar om avsaknaden av relevanta frågor från smittspårare, samtidigt som vissa menar att det fungerat bra. Många patienter uppmanas dock själva ta ett stort ansvar, vilket bekräftas av den enkät som SVT Nyheter och Agenda gjort bland landets regioner.

Gjordes ingen smittspårning

Mikael Karström bor i Vänersborg och smittades antagligen av coronaviruset under semestern då han varit på olika platser i västsverige. Han och hans familj har bland annat varit i Göteborg, Fjällbacka och på Borås djurpark. Han insjuknade den 1 augusti och testade positivt för covid-19 den 5 augusti. Dagen efter fick han ett samtal från vårdcentralen.

– De sa att jag var positiv, att jag skulle vara hemma och vila upp mig och vara frisk i sju dagar innan jag gick tillbaka till jobbet igen. Det var det vi pratade om, sedan var det klart.

Gjorde de någon form av smittspårning?

– Ingenting.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.