Förra året eldades det mer fossila bränslen än någonsin. Koldioxiden som bildas lägger sig som en värmande filt runt jorden. För att hejda uppvärmningen måste utvinningen börja minska här och nu.
Men en genomgång som Stockholm Environment Institute gjort med flera andra forskningsinstitut visar att den globala produktionen istället kommer att öka de närmaste åren. Kol kommer att börja minska först omkring 2030, och produktionen av olja och gas kommer att vara konstant respektive öka ända till 2050.
– Den globala produktionen av olja, gas och kol måste börja minska nu, säger Ploy Achakulwisut, klimatpolitikexpert och en av författarna vid SEI.
Utvinningen måste vända ner direkt och gå brant nedåt för att det ska gå att nå klimatmålen om max 1,5 eller 2 graders uppvärmning som alla länder har lovat att hålla.
-Trots löftena fortsätter stater att plöja ner pengar i en smutsig och döende industri, mitt ibland alla möjligheter inom förnybar energi. Ovanpå ekonomiskt vansinne är det en klimatkatastrof som vi själva orsakar, säger Neil Grant, energiexpert på Climate Analytics.
Vid 2030 kommer det produceras dubbelt så fossila bränslen mycket som klimatet tål. Rapporten visar att det är mycket osannolikt att världen klarar 1,5-gradersmålet.
– Ja, det är verkligen i fara. Vi kan ha tömt den återstående utsläppsbudgeten redan vid 2030 så vi behöver snabba, konkreta åtgärder från alla länder för att leva upp till deras löften, säger Ploy Achakulwisut.
production gap report
Rapporten visar att gapet mellan hur mycket fossila bränslen som planeras och vad som krävs för att klara klimatmålen från Paris 2015.
Bakom studien står ett 80-tal forskare vid Stockholm Environment Institute (SEI), Climate Analytics, E3G, International Institute for Sustainable Development (IISD), och United Nations Environment Programme (UNEP).