Sverigedemokraterna har ökat med 2,3 procentenheter sedan valet och har nu 19,8 procent och är därmed näst största parti, större än Moderaterna. Socialdemokraterna har ökat med 1,7 procentenhet och får 30,0 procent. Kristdemokraterna har gått fram 0,3 procentenheter till 6,5 procent.
– Socialdemokraterna ser ut att ha vunnit på att leda övergångsregeringen under hösten, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.
Centerpartiet som stått i centrum i mycket av händelserna under hösten har samma resultat som i valet, 8,6 procent.
Mätningen i siffror
Förändringen sedan valresultatet i parentes
- Socialdemokraterna 30,0 % (+1,7)
- Vänsterpartiet 7,7 % (-0,3)
- Miljöpartiet 4,0 % (-0,4)
- Moderaterna 18,3 % (-1,5)
- Centerpartiet 8,6 % (+0,0)
- Kristdemokraterna 6,5 % (+0,2)
- Liberalerna 3,9 % (-1,6)
- Sverigedemokraterna 19,8 % (+2,3)
Liberalerna skulle åka ut vid val i dag
Moderaterna har backat med 1,5 procentenheter, och får 18,3 procent. Vänsterpartiet har backat med 0,3 procentenheter till 7,7 och Miljöpartiet har backat med 0,4 procentenheter till 4,0 och ligger därmed precis på riksdagens fyraprocentsspärr. Liberalerna är det parti som gått tillbaka mest, 1,6 procentenenheter, och skulle enligt undersökningen åka ur riksdagen om det vore val i dag, med 3,9 procent.
I läget mellan de traditionella blocken har det rödgröna blocket ökat. Det skiljer i dag 4,4 procentenheter, till de rödgrönas fördel. Detta är dock långt i från att få en egen majoritet i riksdagen och utifrån de här siffrorna ser det inte ut som om ett eventuellt extra val skulle göra det lättare att bilda regering än vad det är i dag.
– Men vid ett eventuellt extra val tror jag samtidigt att det kommer att börja hända saker. Då har väljarna sett på riktigt hur partierna agerat, i dag vet vi ju inte hur det går i slutänden, säger Torbjörn Sjöström.
Så gjordes undersökningen:
Novus har för den här mätningen sökt 10 742 personer telefon mellan den 12 november och 16 december. 5 414 personer svarade.
SVT/Novus väljarbarometer genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns.
Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen i dag.