– Tidigare har EU-val aldrig spillt över på riksdagsval men den här gången är det så kort tid mellan valen att det kan bli annorlunda, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet som också är knuten till den liberala tankesmedjan Timbro.
– Det kommer en SCB-mätning redan i morgon som kommer att ge helt andra siffror, framför allt för Moderaterna och Socialdemokraterna, säger han.
Ett resultat ger inte ett annat
Ett valresultat leder inte till ett annat, i alla fall inte direkt, påpekar Andreas Johansson Heinö. Det handlar om hur partierna väljer att analysera resultatet.
För Moderaterna, som gjorde ett mycket dåligt val, kan resultatet spela roll rent psykologiskt, men det säger inte mycket om partiets resultat i september.
– Det är andra frågor som räknas då men de kommer att få leva med en krisstämpel, säger Andreas Johansson Heinö.
Jämställdheten inte högprioriterad
Valdeltagandet gick visserligen upp i EU-valet i går men det speglar inte hela opinionen. Partierna lyckades olika i sin mobilisering. I höst blir det annorlunda när regeringsmakten står på spel och andra frågor kommer i centrum, menar Andreas Johansson Heinö.
Frågan många ställer sig är vilka chanser Feministiskt initiativ har att ta sig in i riksdagen. Partiledaren Gudrun Schyman säger att det inte alls är orealistiskt.
– Jag tror inte det att det självklart räcker i september också. Det är ett helt annat läge då. Jämställdhetsfrågan ligger lågt hos svenska väljare, säger Andreas Johansson Heinö.
I SOM-institutets mätning i höstas var det noll procent som angav jämställdheten som en av de tio viktigast frågorna, påpekar han.
– Men det finns förstås en dynamik. Om Fi tar upp jämställdheten som en viktig fråga så upplever många det så men den är inte i närheten av samma tyngd som skola, jobb, miljö och invandring.
– Andra frågor där Fi inte har en tydlig politik kommer att upplevas som viktigare.
Tolka resultatet
Ett valresultat ger som sagt inte ett annat men hur partierna väljer att tolka resultatet i EU-valet påverkar hur de kommer att bedriva valrörelsen i höst.
– Det handlar bland annat om hur man förhåller sig till Fi och SD och vilka frågor man anser sig ha misslyckats att driva.
Ett exempel är Vänsterpartiet som, enligt Andreas Johansson Heinö, står inför ett dilemma. Jonas Sjöstedt säger att V är siamesiska tvillingar med Fi när det gäller feminismen men det är en hållning som kan slå tillbaka på partiet.
– Det kan på sikt underminera mycket för Vänsterpartiet. Då säger man ju indirekt att ni kan lika gärna rösta på Fi, säger Andreas Johansson Heinö.
Invandringen viktigast för SD-väljare
Sverigedemokraterna gick starkt framåt i valet och får två mandat i Europaparlamentet. Framgången förklaras ofta med att partiet hämtat väljare bland EU-motståndare och i ett allmänt missnöje med det politiska etablissemanget.
I SVT:s vallokalsundersökning (Valu) svarar dock tre SD-väljare av fyra att invandringen var den viktigaste frågan för dem. Enligt undersökningen var freden den viktigaste frågan för väljarkåren som helhet.
– Så har det alltid varit tidigare. Det är det som skiljer Sverigedemokraterna från liknande partier i Europa, säger Andreas Johansson Heinö.
Enligt Andreas Johansson Heinö är SD:s väljare allra mest fokuserade på invandringsfrågan. Hos Ukip i Storbritannien, Dansk Folkeparti i Danmark och Nationella Fronten i Frankrike handlar det mera om anti-etablissemang och EU-motstånd.
– Sverigedemokraternas väljare har varit mycket mer enfrågeorienterade mot just invandringsfrågan, säger han.
Polarisering kring invandringen
Att det gick så bra för SD i EU-valet tror Andreas Johansson Heinö beror på att man lyckats mobilisera sina väljare, att de valde vallokalen istället för soffan.
– Att de får ett så exceptionellt bra resultat tror jag beror på mobiliseringen mot partiet som fick SD-väljare att gå och rösta som annars inte skulle ha gjort det, säger han.
Mobiliseringen har, enligt Andreas Johansson Heinö, även gynnat Miljöpartiet och Feministiskt initiativ.
– Frågan har blivit så viktig att båda ytterpolerna vunnit på den.
– Rösterna på SD har förbubblats i varje val hittills. Den här gången blev det nästan en tredubbling – och det i ett val där de har haft svårt att mobilisera väljare. Den har gången har de lyckats med mobiliseringen och även lockat till sig en del nya väljare.
Det har hittills visat sig att SD i stort sett behåller sina väljare när dessa väl tagit steget att rösta på partiet, berättar Andreas Johansson Heinö.