Michal Ulatowski, sektionschef för Arbetsförmedlingen i Kalmar län. Foto: Kaisa Andersson

Här får nyanlända jobb på sju månader – istället för sju år

Publicerad

Nyanlända dröjer i snitt sju år med att börja arbeta. I Oskarshamn har man lyckats minska den tiden till sju månader. Det blev resultatet när Lernia, arbetsförmedlingen och kommunen tänkte till – och sen gjorde tvärtom. Oskarshamnsmodellen sprider sig nu över landet.

– I stället för att utbilda människor först och sedan söka lämpligt jobb, börjar vi hos arbetsgivaren. Vilken typ av arbetskraft behöver man?

Det förklarar Michal Ulatowski, sektionschef för Arbetsförmedlingen i Kalmar län.

Val 2018 – #dinröst

Och då handlar det ofta om ”mjuka” parametrar som social kompetens. Kommer personen att funka i gruppen? Är det en lagspelare? Klickar det mellan arbetsgivaren och den potentiella arbetstagaren?

De som klarade kraven fick jobb på sju månader

14 killar från olika länder klarade sållningen. De hade de egenskaper som efterfrågades. De ville jobba på industri. Och de var beredda att ge järnet:

– De fick alla intensivutbildning i yrkessvenska, plus den vanliga svenskundervisningen förstås, och om de klarade kraven hade de jobb efter sju  månader, säger Magnus Franzén, regionchef på Lernia i Oskarshamn. 

Oskarshamnsmodellen har uppmärksammats i hela landet. Otaliga tidningar har skrivit om metoden. Otaliga inbjudningar har kommit till Lernias Magnus Franzén, kommunens arbetsmarknadschef Mats Johansson och Arbetsförmedlingens sektionschef Michal Ulatowski: ”Berätta hur ni gör!”

Magnus Franzén, regionchef på Lernia i Oskarshamn. Foto: Kaisa Andersson

”Jobbar på ett klokare och effektivare sätt”

– Vi har rest runt och berättat om vår modell i hela landet, säger Magnus Franzén. Folk blir förvånade när det låter så enkelt. Vi använder ju oss av det som finns på alla ställen – kommun, arbetsgivare, arbetsförmedling etc – men jobbar på ett klokare, effektivare och annorlunda sätt.

Hittills är det bara män som snabbslussats ut på arbetsmarknaden på det här sättet. Har ni sorterat bort kvinnorna?

-Nej. Men Oskarshamn har ju många industrier som traditionellt är ”manliga” arbetsplatser, säger Magnus Franzén. Och det visade sig att det bara var män som hade de egenskaper som arbetsgivaren efterfrågade.

– Och dessutom är det svårare att få ut kvinnor på arbetsmarknaden. Det finns kulturella och sociala faktorer som lägger hinder i vägen. Kanske inte kvinnan tillåts jobba på fabrik? Kanske inte tillåts jobba utanför hemmet över huvud taget?

Hur ska ni göra för att få ut kvinnorna på arbetsmarknaden då?

– Det vi pratat mycket om är att hitta förebilder. De som kan vara med och spränga gränser, bryta ny mark. Vi behöver den typen av individer – kvinnliga ambassadörer som både tar steget och gör den här resan.

Oskarshamns fem steg till att korta väntetiden till sju månader

1. Gör tvärtom!  I stället för att utbilda först och söka arbetsgivare sen, så hittar man arbetsgivaren först, sammanför med den potentiella arbetstagaren, ser att de funkar ihop och sen fyller man på med den kompetens som arbetsgivaren efterfrågar.

2. Önskelista! Arbetsgivaren talar om för arbetsförmedlingen vilken kompetens som behövs.

3. Personkemi! Social kompetens, värderingar, laganda är egenskaper som har större betydelse än specialkkunskaper till att börja med. 

4. Urval! Arbetsförmedlingen gör ett grundurval till utbildning- och bemanningsföretaget Lernia.

5. Snabbspår! Den arbetssökande ger järnet i sju månader. Utbildas parallellt i svenska, yrkessvenska, truckkörning eller vad som nu arbetsgivaren behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet