Klinikgrundaren kritiseras på fem punkter i Ivo-utredningen. Kirurgen själv avfärdar flera delar av Ivo:s kritik och menar att myndigheten baserar besluten på faktafel och jäv. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Framgångsrik kirurg vid skönhetsklinik kritiseras av Ivo

Uppdaterad
Publicerad

Grundaren av skönhetskliniken Klinik34 ska vid minst ett 20-tal tillfällen ha använt mycket stora mängder fett vid rumpförstoringar. Det konstaterar Ivo i en utredning. ”Hans ingrepp har därmed medfört en avsevärd risk”, skriver Ivo i ett beslut som riktar kritik på fem punkter.

– Kritiken är konstruerad för att skapa ett narrativ, säger läkaren.

Klinik34 beskrivs som en framgångsrik skönhetsklinik med många positiva omdömen. Men också varningar i sociala medier och en rad kritiska Ivo-anmälningar.

SVT har tidigare granskat kliniken och pratat med kvinnor som berättar om hur deras kroppar förstörts efter ingrepp som gjort på kliniken.

SVT Nyheter granskar

– Mina barn får knappt se mig för jag vill inte att de ska se det här, sa en av kvinnorna.

Sedan 2018 granskar Ivo grundarens yrkesutövning.

”Använt en farlig mängd fett”

I Ivo-utredningen, som SVT tagit del av, står det att klinikgrundaren kritiseras på fem punkter. En av punkterna handlar om att läkaren underlåtit att genomföra individuella riskbedömningar inför estetiska kirurgiska ingrepp.

Som exempel lyfter Ivo hanteringen av så kallade brazilian butt lifts. Ingreppet innebär att man förstorar eller förändrar rumpans form genom att flytta fett från andra delar av kroppen. Enligt Ivo har kirurgen använt en mycket stor mängd fett vid minst ett 20-tal tillfällen.

Ivo skriver i utredningen att normalmängden fett att omfördela vid dessa ingrepp är mellan 200 och 400 milliliter, och att risken för komplikationer förhöjs redan vid 500 milliliter. Vid ett 20-tal tillfällen har kirurgen omfördelat mängder i spannet 600 milliliter – 1 500 milliliter.

”Med utgångspunkt i vad som förordas vetenskapligt anser IVO att de fettvolymer som kirurgen har transplanterat på vissa patienter är mycket stora. Personens ingrepp har därmed medfört en avsevärd risk för fettvävsnekros, vilket också utgör risk för efterföljande infektion”, skriver Ivo i beslutet.

Avfärdar kritiken

Kirurgen själv avfärdar flera delar av Ivo:s kritik och menar att myndigheten baserar besluten på faktafel och jäv.

– Under ärendets gång har det framkommit tydliga kunskapsbrister inom området estetisk kirurgi hos Ivo. I Ivos beslut framgår faktafel, kunskapsbristen, slarv och det är färgat av föredragandes experters personliga agendor. Kritiken är inte adekvat och är inte förankrad i vetenskap och beprövad erfarenhet.

– Att en myndighet låter enskilda individers agendor genomsyra ett sådant viktigt ärende som detta är för mig djupt anmärkningsvärt.

Trots kritiken från Ivo anser myndigheten inte att det kommit fram sådana brister i kirurgens yrkesutövning att det finns skäl att göra en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Ivo kritiserar läkaren på följande punkter:

• Läkaren har vid upprepade tillfällen underlåtit att genomföra preoperativa individuella riskbedömningar inför estetiska kirurgiska ingrepp.

• Läkaren har inte säkerställt en patientsäker postoperativ övervakning för vissa av de patienter som har krävt längre övervakning efter större ingrepp på Klinik34 AB.

• Läkaren har tidigare tagit på sig det anestesiologiska ansvaret samtidigt som han har agerat operatör.

• Läkaren har i de fall bröstreduktion gjorts p å kvinnor över 40 år underlåtit att skicka uttaget preparat för PAD-analys (patologisk-anatomisk-diagnos).

• Läkaren har inte dokumenterat i patientjournalerna i den omfattning som krävs enligt gällande lagstiftning. Han har inte heller, såsom verksamhetsansvarig, säkerställt att personalen på Klinik34 dokumenterar enligt gällande lagstiftning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet