Kristina Lagerström Foto: SVT

Analys: Från frälsare i Trollhättan till tingsrätten i Vänersborg

Publicerad
Analys ·

För första gången ställs nu Saabs siste hopp och ägare, Victor Muller, inför rätta. I dag åtalas han för grovt försvårande av skattekontroll tillsammans med Saab Automobiles före detta VD Jan-Åke Jonsson, bolagsjurist Kristina Geers och ytterligare två personer i företagsledningen.

Åtalet mot de tidigare Saabtopparna i dag är nästa kapitel i den närmast oändliga historien om Saab Automobiles undergång. Det handlar om vad de åtalade gjorde i mars 2011, i ett av alla desperata försök att rädda Saab Automobile undan konkurs.

General Motors hade lånat ut en halv miljard kronor till Saab. Åklagaren beskriver i stämningsansökan hur GM krävde tillbaka 130 av dessa miljoner inom en vecka, annars skulle den amerikanska biljätten stoppa produktionen av Saab 9-4X i Mexico.

Det är på alla sätt förståeligt att General Motors tappat tålamodet. Hela 20 år tidigare hade de gjort vad de själva långt tidigare börjat betrakta som ett riktigt fatalt misstag: de hade köpt in sig i den lilla svenska biltillverkaren Saab, för att få ett prestigemärke på Europamarknaden.

Men sedan köpet hade Saab i nästan obruten följd bara levererat förluster, år efter år. Man sålde helt enkelt inte tillräckligt många bilar.

Fick 30 miljoner genom falska fakturor

I mars 2011 var det Victor Muller som ägde bolaget, men GM hade alltså fortfarande pengar som stod på spel i Saab.

För att få fram pengarna och rädda Saab bestämde sig Saabtopparna enligt åklagaren för att i hemlighet använda den ryske finansmannen  Vladimir Antonov, trots att långivarna förbjudit det. De hittade, enligt åklagaren, på ett samarbete med ett bolag på Cypern och fick drygt 30 miljoner kronor därifrån, genom att förfalska fakturor.

Redan i september förra året åtalades Jan-Åke Jonsson, Kristina Geers och ytterligare en person i företagsledningen för grov urkundsförfalskning och grovt osant intygande . Nu blir de även åtalade för grovt försvårande av skattekontroll, för samma händelser. I december åtalades även revisorerna för grovt osant intygande.

Och nu står det alltså klart att även den man som hälsades som en frälsare av Trollhätteborna när han klev in som Saab Automobiles nye ägare och räddare, slutar sin Sverigeresa med att kliva in i Vänersborgs tingsrätt och ställas inför rätta.

Eftersom han inte haft något att göra med den praktiska hanteringen i samband med det, enligt åklagaren, uppdiktade samarbetet och fakturorna från Cypernföretagen blir han inte åtalad för urkundsförfalskning. Därför slapp han åtal i höstas. När det gäller försvårande av skattekontroll menar åklagaren att han i egenskap av styrelseordförande måste ha stått bakom upplägget, då det handlade om företagets finansiering.

Har anlitat högt ansedda advokater

Victor Mullers advokat däremot säger sig vara överraskad av åtalet och säger till SVT att Victor Muller inte har haft någon operativ roll och inte känt till vare sig pengarna, fakturorna eller företaget i det påstådda Cypern-upplägget.

Utöver Cypernfakturorna utreder åklagaren också de arvoden som Victor Muller fått från Saab, och som han inte skattat för i Sverige, och där han fick rätt mot skatteverket i kammarrätten.

Allt kommer upp i tingsrätten så småningom – lite oklart när. Saabtopparna har nämligen anlitat några av Sveriges mest namnkunniga och upptagna advokater: Kristina Geers försvaras av  Per E Samuelsson, Jan-Åke Jonsson av Bengt H Nilsson och Victor Muller av Hans Strandberg, samme advokat som Swedbanks ordförande Anders Sundström tagit hjälp av när VD Mikael Wolf sparkades, och också en av försvarsadvokaterna i Skandiaskandalen.

Nu gäller det att få alla dessa till tingsrätten på samma dagar. I höst någon gång kan det ske tror åklagaren.

Men hur det än går är alla, även åklagaren, överens om att inget av det där som hände i mars 2011 handlade om att toppcheferna skulle sko sig själva – utan om att försöka rädda det företag som varit undergångsdömt återkommande i 20 års tid.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.