• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

30-åriga Freddy Grip från Stockholm har implanterat två mikrochip, en i varje hand, sedan förra sommaren. Foto: Christofer Andersson

Freddy Grip har chippat sig: ”Jag har ett i varje hand”

Uppdaterad
Publicerad

Med ett lätt tryck blippar Freddy Grip sin SJ-biljett med handen, eller låser skåpet på badhuset – sedan i somras har han gjort två microchip-implantat.

– Det är ett första steg att med teknisk hjälp utveckla och förbättra min kropp, säger 30-åringen från Stockholm.

Första chipimplantatet gjorde han in i början av sommaren, sedan det andra i augusti med hjälp av en kompis som arbetar som läkare. I dag använder han chippen när han åker med SJ eller låser skåpet på badhuset.

– Jag tycker att tekniken är jättespännande och roligt. Att ha den digitala tekniken i handen. Det är ett sätt för mig att försöka vaccinera mig mot framtiden, säger Freddy Grip.

Förenklar vardagslivet

Enligt Freddy Grip har hans vardag blivit lite enklare – även om han är långt i från nöjd.

– Det är lite smidigare i vardagen, men tekniken är fortfarande ny. Jag skulle definitivt vilja ha mer saker i handen, säger han.

Drömmen är att kunna ha bankkortet i chipet, eller att sin nyckelknippa – så kan kan låsa och låsa upp sin ytterdörr.

– Mitt mål är att framöver bli helt av med min plånbok och mina nycklar, sådant som man lätt kan råka glömma hemma.

I dag känner Freddy Grip en handfull personer som precis som honom satt in ett chip i handen. Men många är nyfikna, berättar han.

– Människor är fascinerade och intresserade. Sedan finns det folk som tycker att det är obehagligt också att ha något under huden.

Kan flippa eller floppa

För honom känns det också säkrare att ha ett chip i handen än att använda mobilen. Framför allt för att chipet helt passivt och ger inte ifrån sig en signal om inte en läsare finns i närheten. Detta till skillnad från smarta telefoner som signalerar var du är hela tiden.

– Men det är också skönt, för mobilen har ju en förmåga att ladda ur, det kan ju inte chippet i handen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.