Nytorgsmannen har dömts till fem års fängelse för brott mot 19 kvinnor. I Fredrikas fall dömdes han för våldtäkt. Under tiden efter övergreppet har hon mått så dåligt att hon flyttade från Stockholm, hoppade av både utbildning och jobb och blev sjukskriven på heltid.
Fredrika har godkänt att SVT publicerar inspelningen av rättegångsförhöret med henne. Hon och fler av de drabbade kvinnorna vill sprida kunskap, för att vi ska kunna lära oss mer om den här typen av fall.
Satt mitt emot sin gärningsman
Fredrika beskriver att hon grät sig igenom hela rättegången.
– Jag var förbannad och så grät jag. Det var de två känslorna jag hade. Det blev så surrealistiskt att sitta där, mitt emot sin gärningsman.
Fredrika hade ett målsägarbiträde, som är en advokat som ska stötta och ta tillvara brottsoffrets intressen. Men pressen att ge ett korrekt vittnesmål om våldtäkten förvärrades av att Nytorgsmannen satt i samma rum.
– Han satt ju mittemot mig. Hur går det till rent praktiskt? Kommer dom grilla mig nu? Var går jag in någonstans? Alla de praktiska frågorna gjorde mig väldigt stressad, säger hon.
“Han erkände mer än jag visste om”
Under rättegången mot Nytorgsmannen tvingades hon – precis som andra målsägande – både återberätta vad hon själv varit med om och höra hans version av samma händelse. Han berättade vad hon hade haft på sig när hon låg och sov, hur han hade gått till väga och hur han hade upplevt övergreppet.
– Han erkände lite mer som inte jag visste om, att han har tagit på min kropp när jag har legat och sovit. Det har inte jag vetat innan. Han kunde berätta mer ingående, säger hon.
Nytorgsmannen hörs i inspelningarna berätta detaljerat om händelsen.
– Jag fick en chock. Jag ville bara att han skulle gå därifrån. Jag ville bara att de skulle ta på honom handfängsel och så “nu går du härifrån”, säger hon.
Se den tredje delen av Dokument inifrån: Nytorgsmannen tisdag klockan 21:00 i SVT1 eller på SVT Play.
Behöver du hjälp? Hit kan du vända dig
Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, ring polisen på 114 14 eller 112 om det är akut.
Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:
Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller har utsatts för våld och hot. Numret är 020-50 50 50.
Kvinnojourer
Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.
Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.
Storasyster
Storasyster erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Man kan även få stöd som anhörig. Hit kan du som är 13 år och uppåt vända dig, oavsett könsidentitet. Läs mer och sök stöd på storasyster.org.
Brottsofferjouren
Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.
Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.
Rikskriscentrum
Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer och hitta lokala mottagningar på deras hemsida.