Fridolin uppger att den svenska modellen alltid inneburit att Sverige ska vara ett öppet land.
– Antingen är man ett öppet land och investerar i sina medborgare och tror på att människor som kommer kan vara med och bidra och att bygga något nytt, eller så är man ett stängt land, säger Fridolin till TT.
– Den svenska modellen är att vi är ett öppet land och jag är beredd att försvara den svenska modellen.
TT: Och det gör inte finansministern?
– Hennes uttalande får stå för henne, men jag är beredd att försvara den svenska modellen att vara ett öppet land, säger Fridolin.
– Jag tror att vi kan lösa de problem vi står inför. De finns och är verkliga och de ska vi lösa.
TT: Har Andersson fel syn när det gäller att Sverige ska vara öppet?
– Hon får stå för sin syn, jag står för min syn.
Finansministern säger i en intervju i DN att integrationen i Sverige inte fungerar som den ska. Om asylsökande säger hon att de ”personerna har större möjligheter om de söker sig till något annat land”.
– Det blir inte bra för de människor som kommer hit och det blir inte bra för samhället i stort heller, säger Andersson till DN.
Fridolin: Inte regeringens syn
Fridolin, som även är utbildningsminister, betonar att Magdalena Anderssons syn inte är regeringens syn.
– Nej, det är det inte. Så har vi sett andra regeringar uttrycka sig i Europa. Faran är att om alla säger så så finns det snart ingen fristad kvar för den som verkligen behöver fly, säger han.
– I den diskussion som finns om flyktingar i Europa, så måste vi ta in var människor kommer ifrån. Det krig vi nu fortfarande har i Syrien är ett krig där vi har rapporter om att kemiska vapen använts, där vi sett några av de värsta krigsbrotten i modern tid. Ett krig som pågått mycket längre än andra världskriget pågick. Det är inte orimligt i det läget att människor tvingas fly.