Från och med lördagens högskoleprov är det straffbart att fuska på provet. Arkivbild. Foto: TT

Fusk på högskoleprov kan ge fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Efter att utstuderat fusk avslöjats på högskoleprovet har det införts en stor ändring till lördagens prov – den som fuskar begår ett brott och riskerar fängelsestraff.

De tiotusentals människor som gör högskoleprovet på lördag kommer att få göra en sak som tidigare provdeltagare inte har behövt göra. De ska skriftligen försäkra, på heder och samvete, att de har gjort provet utan otillåtna hjälpmedel. Anledningen? I och med intygandet, och om de blir påkomna med fusk, kan de dömas för brott och bli straffade.

Fuskare som ertappas riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader och även avstängning från högskoleprovet i två år, det vill säga fyra provtillfällen.

Svaren i hörsnäckor

– Majoriteten som skriver provet är ungdomar och att inte ha möjligheten att skriva under två år kan kännas tufft, säger Eva Holmestig, kommunikatör på Universitets- och högskolerådet, UHR.

Skärpningen har kommit efter att det avslöjats att provskrivare med sofistikerade tekniska hjälpmedel fått svaren i hörsnäckor medan de satt och skrev.

På lördagens prov kommer även provledarna att vara extra uppmärksamma, tror Eva Holmestig, och det kommer att vara fler vakter på plats. Hos UHR tror man på mindre fusk än tidigare.

”En markering”

– Vi hoppas att det här ska vara en markering, att nu är det straffbart. Man riskerar mer, säger Eva Holmestig.

Tidigare har alltså fuskare alltså inte riskerat något rättsligt straff.

– Det blev aktuellt i samband med att fusket var så pass omfattande. Det är den moderna tekniken som har sprungit om oss lite i detta, säger Eva Holmestig.

Sekretesskydd för tipsare

Dock har påkomna fått sina prov ogiltigförklarade och även blivit utkastade från utbildningar de kommit in på med falska provresultat.

På UHR funderas det kontinuerligt på hur fusket ska kommas åt. Några ytterligare idéer som finns – men som ännu inte blivit verklighet – är sekretesskydd för tipsare, ambulerande störande sändare i provsalar och även kroppsvisitation vid misstanke om fusk.

FAKTA: HÖGSKOLEPROVET 2016

Till högskoleprovet lördag 29 oktober har 66 258 personer anmält sig. Det är sex procent färre än hösten 2015. 79 procent av de anmälda är 24 år eller yngre.

Nytt från och med höstens prov är att det är straffbart med otillåtna hjälpmedel. Man riskerar också två års avstängning från att göra provet.

Frågor från provet publiceras på sajten Studera.nu på kvällen den 29 oktober. Facit läggs ut på samma sajt onsdag 2 november samt här på svtnyheter.se och på text-tv. Deltagarna kan ta del av sina resultat 28 november.

Provet går att göra på 120 orter i Sverige och arrangeras av 21 universitet och högskolor. Den enda provanordnare som har fått fler anmälningar i höst jämfört med i fjol höst är Högskolan i Gävle, en ökning med 2,6 procent från 1 459 anmälda till 1 497.

I våras hade 87 841 personer anmält sig. Vid varje provtillfälle brukar det vara ett bortfall på ungefär tio procent.

Källa: Universitets- och högskolrådet, UHR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.