Personalbrist ligger bakom vårdplatsbristen, säger samtliga regioner som SVT pratat med. Foto: Isabell Höjman/TT

Efter kritiken – så vill regionerna locka personal

Publicerad

Antalet vårdplatser i Sverige har minskat med drygt 5 000 stycken de senaste 14 åren.

Flera läkare som SVT pratat med riktar svidande kritik mot regionerna som de menar har för långtgående sparkrav på sjukhusen.

Såhär svarar fyra av regionerna.

Ansvariga för sjukvården är Sveriges 21 regioner. SVT har pratat med företrädare för fyra av dem – Stockholm, Skåne, Västra Götaland och Västerbotten. Återkommande för samtliga är att det är bristen på personal som orsakar vårdplatsbristen.

Pär Lundqvist (L) är ordförande för ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen. Han säger att det görs ”betydande satsningar” på sjukvården under kommande tre åren.

– Vi behöver titta på löneläget för sjuksköterskor, och göra arbetet mer attraktivt. Till exempel genom att minska helgarbetet så att man bättre kan kombinera jobbet med familjen, säger han.

Varför har ni inte lyckats vända det här tidigare?

– Ett av våra fokusområden i budgeten för 2022 är just att öka antalet vårdplatser, för att få ner överbeläggningen på sjukhusen. Jag delar uppfattningen att det behövs fler vårdplatser, och vi behöver säkert göra mer. Men jag tror att vi gör de ansträngningar som behövs, säger Pär Lundqvist.

I Region Skåne är Pia Lundbom hälso- och sjukvårdsdirektör. Även där är det personalbristen som gör att det är brist på vårdplatser.

– Det är ett svenskt problem att vi har stora pensionsavgångar och att det saknas rätt kompetens, säger hon.

Enligt Pia Lundbom har regionen flera konkreta åtgärder för att locka personal till sig. 

– Utbilda fler sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Och fler finansierade ST-tjänster med stort fokus mot primärvården. 

Hur prioriterat är det?

– Ständig prio, säger Pia Lundbom.

Johan Bratt är chefläkare i Region Stockholm och säger att regionen behöver öka antalet vårdplatser ”så snart som möjligt”.

– Vår bedömning är att vi skulle behöva ungefär 100 vårdplatser till för att få lite mera marginal. Totalt i länet måste det hela tiden finnas kapacitet för ett ökat vårdbehov. Man vill inte hela tiden vara fullbelagda, säger han.

Hur ska ni göra för att öka antalet?

– Det som begränsar antalet vårdplatser hos oss är bemanningen. Vi behöver jobba med att få fler att vilja jobba i dygnetrunt-verksamheten, och där är flexibiliteten i schemat viktig. Man kanske ska få jobba kontorstid i perioder till exempel, säger Johan Bratt.

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten, säger att arbetet med att rekrytera personal ”pågår ständigt”.

– Vi genomför olika rekryteringsinsatser, utbildningsbidrag till vissa personalgrupper och löneförstärkning vid svårrekryterade områden, säger hon.

Behöver sjukhusen mer pengar?

– Vi har ju ett underskott i vår ekonomi så jag skulle ju inte tacka nej till mer pengar. Men vården utvecklas och patienterna ställer högre krav, och vi blir både äldre och sjukare. Det är många saker som gör att vården har problem att klara av ekonomin, säger Brita Winsa. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.