– Barnen rör sig på sig betydligt mycket mindre på helgen än på vardagen, säger Daniel Berglind, hälsoforskare vid Karolinska Institutet i Stockholm.
Forskarna har kartlagt 899 fyraåringars rörelsemönster genom att barnen haft en mätare på höften all vaken tid under en vecka. Den nordiska rekommendationen är att barn och unga ska röra på sig minst 60 minuter varje dag och då bli lite andfådda. Men av de knappt 1000 fyraåringar i mellansverige som deltog i studien var det bara 30 procent av barnen som nådde upp till rekommendationen på vardagarna. Studien visar också att barnen är mest aktiva på förskolan och mindre aktiva när de är med föräldrarna. Och för trötta föräldrar har Daniel Berglind ett knep.
– På vägen hem från förskolan kan man ju till exempel stanna till vid en lekpark en stund och leka, så att man får det gjort. Vi vet att tid ute är aktiv tid för barn.
Flickor rör sig mindre än pojkar
På helgen rör sig barnen ännu mindre än på vardagarna. Bara 20 procent av fyraåringarna i studien skrapade då ihop de rekommenderade 60 andfådda minuterna, som ska vara utspridda över dagen. Och flickorna rör sig dessutom mindre än pojkar.
– Vi ser jättestora könsskillnader där flickorna rör sig betydligt mycket mindre än pojkarna. Vi vet inte vad det beror på men däremot vet vi ju att både pojkar och flickor behöver lika mycket fysisk aktivitet för sin hälsa. Det är ganska alarmerande att flickor rör på sig så mycket mindre redan i så ung ålder, säger Daniel Berglind.
Föräldrar förebilder
Enligt honom är föräldrarna oerhört viktiga för att barnen ska röra på sig, eftersom det är föräldrarna som skapar förutsättningarna.
– Vi vet att aktiva föräldrar ger aktiva barn så lek gärna tillsammans och agera som en bra förebild. Till exempel kan man ju jaga sina barn, leka kull, se till så att det blir lite mer aktivitet än att bara sitta still i sandlådan, säger Daniel Berglind.