Under dagen har de sista förberedelserna pågått för att få allt på plats inför kvällens evenemang i Globen där upp mot 60 artister deltar. Arrangemanget bygger på ideellt arbete där privatpersoner, organisationer och företag ställt upp.
– Det är helt magisk hur det ser ut här med alla människor som jobbar och sliter. Det är mycket som gjorts på en väldigt kort tid och det blir en väldig känsla när alla – alla – som är med jobbar gratis och ställer upp med sin tid, säger Sophie Henningsson, en av initiativtagarna till Hela Sverige skramlar.
”Hoppas hela Sverige skramlar”
Mer än 12.000 biljetter har sålts till evenemanget utöver den generella möjligheten att skänka ett bidrag. Hur mycket pengar som har kommit in avslöjas vid starten av galan, men förhoppningen är att det också ska bli mer under evenemanget som direktsänds av flera mediebolag, däribland Sveriges Television.
– Vi hoppas ju att hela Sverige ska stanna upp och skramla, säger Sophie Henningson.
Och pengarna behövs enligt FN:s flyktingorgan UNHCR, som är den tänkta mottagaren.
– Flyktingsituationen i dag är den värsta vi har sett sedan andra världskriget. Vi har 60 miljoner människor på flykt i världen – 40 miljoner internt 20 som är på flykt utanför sitt lands gränser, Fredrik Sperling, pressekretare på UNHCR i Nordeuropa till SVT Nyheter.
– Behovet av pengar är oerhört stort. Vi är den enda världsomspännande organisationen med ett FN-mandat att hjälpa flyktingar. Men även om behovet är stort så är det viktigt att komma ihåg att varje krona räknas. Har vi en hundralapp till så kan kanske ett antal syriska barn slippa lägga sig hungriga den natten. Eller så får ett barn gå i skola.
9 miljoner fler flyktingar
Enligt UNHCR har flyktingströmmen ökat med nio miljoner människor på bara ett år. Framförallt pådrivet av situationen i Syrien.
– Där saknar vi mycket pengar, men behovet är stort på många ställen i världen. Man får inte glömma bort konflikten i Centralafrikanska Republiken, Burundi eller Afghanistan. De konflikterna finns ju kvar och de går inte att väga mot varandra. Det är hela tiden i förändring, säger Fredrik Sperling.
Idén till kvällens gala föddes i spåren av bilden på den drunknade pojken Alan, berättar Sophie Henningsson. En bild som väckt engagemang och satt ett fokus på situationen för de flyktingar som försöker nå Europa. De senaste siffrorna från UNHCR visar att mer än 500.000 flyktingar och migranter i år tagit den ofta mycket farliga vägen över Medelhavet för att nå Europa. Mer än hälften av dem är från Syrien, följt av framförallt Afghanistan och Eritrea.
– Ökningen till Europa är kraftig men jämfört med över 4 miljoner syrier som flytt till grannländerna är det en liten del. De här människorna flyr också till ett EU som är bättre ekonomiskt rustat. Situationen är väldigt hanterbar, men har inte hanterats på ett rätt sätt, säger Fredrik Sperling.
”Viktig signal”
Han säger att det varit glädjande med det engagemang som visats i flyktingfrågan och att evenemang som Hela Sverige skramlar är viktiga.
– Utöver pengarna handlar det också om att visa solidaritet. Att människor i Europa nu säger ifrån, att det får vara nog och att vi måste hjälpa till. Det finns inga människor som vill fly sina hem på det här sättet. Det är fantastiskt se den här solidariteten som privatpersoner visar. Det skickar en viktig signal till flyktingarna men också en viktig signal till Europas politiker.