Alldeles för få återvinner sina gamla batterier, trots att svenskar generellt sett är bra på att återvinna annat. Om inte fler batterier lämnas in kan det bli en miljöproblem. Foto: TT/Martina Holmber/Henrik Montgomery.

Gamla batterier – ett växande miljöproblem

Publicerad

Svenskar anses vara bland de bästa i världen på att panta och lämna skräp till återvinning. Ändå ligger 32 000 ton batterier och laddbara elprylar och skräpar i svenska hem. Och det blir mer och mer varje år, enligt siffror från ny undersökning gjord av organisationen Svensk Batteriåtervinning.

Mängden batterier och små elprylar med laddbara batterier växer i svenska hem. Varje år ökar mängden med drygt 2 000 ton, enligt en färsk undersökning.

– Idag finns sju kilo batterier och laddbara prylar i varje svenskt hushåll, och det ökar med ett halvt kilo varje år, säger Mats Holme, på Svensk Batteriåtervinning, som gjort undersökningen.

Stor miljöbelastning

Brytning av metaller är en stor miljöbelastning och kräver enorma mängder energi. Det gäller inte minst de ovanliga metaller som finns i mobiltelefoner och laddbara batterier som litium, och kobolt. Kan man istället återanvända de metaller som redan tagits fram är det stora miljövinster.

– Det gör absolut mer miljönytta att återvinna metaller ur batterier, än att lämna tillbaka mjölkkartonger säger Mats Holme.

Naturvårdsverket vill ogärna jämföra, man vill ha hög återvinning överallt, men de håller med om att hushållens lagring av batterier är extra problematiskt.

Kvicksilver i äldre batterier

– I vissa äldre batterier finns extremt giftiga ämnen som kvicksilver och kadmium, dessa vill vi samla in, för att helt få bort dem ur samhället. Dessutom handlar det om resurshushållning – metaller ska vi gärna återanvända så slipper vi bryta nytt, säger handläggare Fredrik Larsson.

Idag finns röda batterisamlare på 10 000 platser för hushållsavfall. Även större återvinningsstationer tar emot batterier och elskrot. Dessutom måste i dag alla större försäljare av elektronik ta emot gamla, uttjänta elprylar och batterier, som kunder kommer in med.

90 procent kan återvinnas

Enligt Svensk Batteriåtervinning kan man i dag återvinna så mycket som 90-95 procent av vissa metaller i batterier och el-prylar. Men då krävs det att fler lämnar in det som ligger hemma.

Deras undersökningar visar att de flesta vet att man inte skal slänga batterier i naturen eller vanliga slasken. Men ändå blir batterier liggande hemma.

– Det verkar som om batterier blir kvar för att de tar så lite plats, Allra viktigast är att de små och kompakta, laddbara batterierna i mobiltelefoner, datorer, skruvdragare och rakapparater återvinns, men jag vill ju att folk ska lämna in allt, säger Mats Holme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.