Magnus Bidner i Sorsele jagar både älg och småvilt och använder blykulor i älgjakten av gammal vana. Foto: Privat

Gamla vanor och vapen styr jägarnas val av blyammunition

Publicerad

– Många jägare använder blyammunition av gammal vana. Det säger Magnus Bidner, jägare i Sorsele till SVT Nyheter. Han tror att många jägare har gamla vapen som inte är godkända för mer miljövänlig ammunition av stål och koppar.

Magnus Bidner jagar älg i Västerbotten och småvilt i Mellansverige. Han använder mest det mer miljövänliga alternativet stålhagel för jakt av mindre djur men väljer blykulor för älgjakten. I Sverige är det tillåtet att skjuta med blyammunition, utom i våtmarker och i sportskytte.

Gamla vanor

– För min del handlar det om gammal vana. Jag har hittat en blykula som fungerar bra just i mitt vapen. Utbudet av blyfri kulammunition är inte speciellt bra. Min lokala försäljare säger att utvecklingen går mot mer blyfritt, säger Magnus Bidner.

– På senare år har det kommit uppgifter om att blyet inte är bra för hälsan. Vi jägare är miljömedvetna, vi vet att vi måste använda stålhagel på skjutbanan när vi tränar, säger han.

Vapen inte godkända

Ett problem som Magnus Bidner pekar på är att många jägare har gamla favoritvapen som inte är godkända för stålkulor.

– De vill inte lägga 20.000- 30.000 kronor på ett nytt vapen om de inte måste, säger Magnus Bidner. De flesta jägare tror inte att det är skadligt. Man har inte hittat några blyförgiftade jägare ännu. Men visst är det inte bra om djur blir blyförgiftade av kadaver. I Norrland är det nog ändå ett litet problem, anser han.

Magnus Bidner i Sorsele jagar småvilt med blyfritt hagel men föredrar blykulor när han jagar älg. Foto: Privat

Övervägande delen av de kulor som används i älgjakt innehåller bly. De alternativa kopparkulorna utgör bara sju procent av försäljningen hos Gyttorp, som är den största grossisten. När det gäller hagel står blyammunition för jakt för hela 75 procent av deras ammunitionsförsäljning i Sverige.

Kungsörn dör av bly

Nya studier har visat att den vanligaste dödsorsaken hos kungsörn är blyförgiftning från kadaver. Även små mängder bly påverkar fåglarnas flygförmåga och de dör av svält.

Naturskyddsföreningen, Bird-life och andra organisationer har nyligen skrivit ett brev till miljöministern med krav på blyförbud.

Vill inte ha förbud

Svenska jägareförbundet har rekommendationer om alternativ till blyammunition men vill inte ställa sig bakom ett förbud.

– Det kan leda till att en hel jägarkår slutar jaga, det vore en katastrof, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska jägareförbundet.

Behövs en övergångsperiod

Magnus Bidner anser att man kan utöka blyförbudet för jakt på vissa djur som är viktig föda för örnar. Men han tycker att det måste ske under en övergångsperiod.

– Inom 5 år skulle jag tro att jag jagar med blyfritt, säger han.

Fakta: Råd om viltkött

Kött från sårkanalen där kulan träffat och det påverkade köttet strax intill, samt ytterligare tio cm till synes opåverkat kött ska inte användas till mat utan kasseras. Styckdelar som ligger långt från sårkanalen såsom stek, filé, hals, lår och lägg bedöms inte ha för höga halter av bly och kan därför konsumeras som de är.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.