Samtidigt som klädförsäljningen i världen fördubblats på 15 år har antalet dagar som ett plagg i snitt används sjunkit från 200 till 120. Fast fashion och prispress har gett oss svällande garderober. Som vi tappat greppet om.
När forskare vid Hogeschool van Amsterdam gjorde hembesök i ett urval av 50 holländares garderob konstaterade de att folk i snitt hade 173 plagg. 46 var nyinköpta senaste året, 40 hade man gjort sig av med. De med störst garderob visste inte riktigt vad de ägde för plagg.
Flyttfirman Movinga gjorde en studie i 20 länder med 18 000 personer som uppgav hur ofta de använder sina kläder. När man följde upp med garderobsinventering i hemmet stod det klart att man underskattat mängden oanvända plagg. Största garderobsillusionen fann man i Belgien där man uppskattat att 26% inte nyttjats senaste 12 månaderna mot verklighetens 88%. Svenskarna i studien trodde att 28% hängt kvar på galgen, mot faktiska 58%.
Garderobsdagboken hjälper Olof
Tech-konsulten Olof Hoverfält i Helsingfors gjorde en djupstudie i sin egen garderob. I fyra års tid har han loggat allt han haft på sig i ett kalkylark, för att kartlägga sin klädkonsumtion.
– Jag har inte missat en enda dag på fyra år. Det är min kvällsrutin att skriva in allt som jag använder.
Olof har en hemsida där man kan följa hans arbete och skaffa sig en egen digital garderobsdagbok. Han hoppas inspirera till mer genomtänkta val. Vilket utifrån hans erfarenhet innebär färre, men bättre, köp.
– Gå från att se kläder som konsumtionsprodukter, till investeringsobjekt. Något som vi ämnar bruka länge och tar hand om.
I videon ser du vad som överraskade Olof Hoverfält om sin klädanvändning och vad hans data ger för svar på den eviga frågan – om kvalitet lönar sig?