Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Grisen är en julsymbol i Sverige” Gastronomen Edward Blom om oron för julskinkan. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

Gastronomen Edward Blom om bristen på julskinka: Finns jättemånga delar av grisen

Publicerad

Fatet med julskinka riskerar att stå tomt på årets julbord.Gastronomen och tv-profilen Edward Blom ger tips på hur man kan kringgå den eventuella bristen.

– Man kan ju också göra julgädda, säger han i Morgonstudion.

Det råder brist på slaktgrisar i Sverige. Nu har slakterierna slagit larm om att det kan bli svårt att fylla efterfrågan på skinka till jul. Under förra året tvingades många grisgårdar att stänga och totalt har produktionen fallit med omkring fem procent.

– Vi närmar oss ju jul och vi ser att det blir en utmaning, säger Hans Agné, vd för branschorganisationen Svenska köttföretagen.

Gastronomen och julälskaren Edward Blom anser att beskedet är ”tråkigt” – men betonar samtidigt att det finns alternativ.

– Det finns jättemånga delar av grisen. Och rimmar man det och kokar det, låter det bli kallt och senapsgratinerar det och äter det i skivor så smakar det ganska likt skinkan. Det finns delar som egentligen är godare än skinkan till och med, säger han i Morgonstudion.

Förslaget: Julgädda

Han beskriver grisen som en ”oerhört central” julsymbol i Sverige.

– Någon form av fläskkött bör det finnas på ett julbord om det ska vara traditionellt. Helst ska det vara skinkan, men man får väl i värsta fall ändå ha ett grishuvud, lite bringor, grisfötter och knorrar och alla olika andra stekar man kan få ut, säger han.

Dessutom föreslår han ett lite mer oväntat skinksubstitut.

– Man kan ju också göra julgädda. En ganska stor del av befolkningen hade inte julskinka utan en senapsgratinerad stor gädda historiskt, säger han.

”Då kommer det att räcka”

Han passar också på att skicka en uppmaning till svenska folket:

– Men jag tror annars att låta bli att äta julskinka före julafton. Då kommer det att räcka.

För Edward Blom själv är det dock ingen kris. Han har säkrat upp med en reservskinka i frysen sedan två år tillbaka.

– Vi har en gammal julskinka liggande i frysen, men den har å andra sidan över två år på nacken så i värsta fall får man ha den som skådebröd när man äter andra styckningsdetaljer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.