Det råder brist på slaktgrisar i Sverige. Nu har slakterierna slagit larm om att det kan bli svårt att fylla efterfrågan på skinka till jul. Under förra året tvingades många grisgårdar att stänga och totalt har produktionen fallit med omkring fem procent.
– Vi närmar oss ju jul och vi ser att det blir en utmaning, säger Hans Agné, vd för branschorganisationen Svenska köttföretagen.
Gastronomen och julälskaren Edward Blom anser att beskedet är ”tråkigt” – men betonar samtidigt att det finns alternativ.
– Det finns jättemånga delar av grisen. Och rimmar man det och kokar det, låter det bli kallt och senapsgratinerar det och äter det i skivor så smakar det ganska likt skinkan. Det finns delar som egentligen är godare än skinkan till och med, säger han i Morgonstudion.
Förslaget: Julgädda
Han beskriver grisen som en ”oerhört central” julsymbol i Sverige.
– Någon form av fläskkött bör det finnas på ett julbord om det ska vara traditionellt. Helst ska det vara skinkan, men man får väl i värsta fall ändå ha ett grishuvud, lite bringor, grisfötter och knorrar och alla olika andra stekar man kan få ut, säger han.
Dessutom föreslår han ett lite mer oväntat skinksubstitut.
– Man kan ju också göra julgädda. En ganska stor del av befolkningen hade inte julskinka utan en senapsgratinerad stor gädda historiskt, säger han.
”Då kommer det att räcka”
Han passar också på att skicka en uppmaning till svenska folket:
– Men jag tror annars att låta bli att äta julskinka före julafton. Då kommer det att räcka.
För Edward Blom själv är det dock ingen kris. Han har säkrat upp med en reservskinka i frysen sedan två år tillbaka.
– Vi har en gammal julskinka liggande i frysen, men den har å andra sidan över två år på nacken så i värsta fall får man ha den som skådebröd när man äter andra styckningsdetaljer, säger han.