• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Gemensamma utfall kan inte dölja spänningarna inom Alliansen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Både Jesus och tomten dök upp i Agendas partiledardebatt. Dock inte i någon diskussion om religiösa friskolor utan i hettan kring integration och jobb. Vinster i välfärden och jobben skar skiljelinjer mellan motståndarna. Men även konflikter inom blocken avtecknade sig i en debatt laddad med temperament.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Visserligen verkade allianspartierna som om de bestämt sig för att visa världen att de fortfarande är en allians. De nickade instämmande åt varandra och samtliga ledare använde en retorik som syftade till att få Stefan Löfven att framstå som att han inte håller sig till sanningen eller ”bara står där och pratar”.

Annie Lööf drämde till med en Trumpassociation: Stefan Löfven använder sig av alternativ historieskrivning.

Partiledardebatt maj 2017

Men de gemensamma utfallen mot Stefan Löfven kunde inte dölja att det finns spänningar inom Alliansen. Ebba Busch Thor och Annie Lööf talade om att dagens migrationspolitik är inhuman som inte tillåter familjer att återförenas.

LÄS MER: Analyser av experterna i SVT:s direktrapportering

Jan Björklund har samma uppfattning. Anna Kinberg Batra låg lågt just i den sekvensen, vilket sannolikt beror på att Moderaterna inte alls vill göra dagens asyllagstiftning generösare.

Och Alliansen klövs på mitten när frågan kom upp huruvida det var bra att avskaffa ID-kontrollerna. Det tyckte Jan Björklund och Annie Lööf. Till skillnad från Ebba Busch Thor och Anna Kinberg Batra.

Lövin fast i en rävsax

Värst var nog migrationsfrågorna för Isabella Lövin, som sitter i en rävsax, eftersom hennes parti och kanske hon själv också har brunnit mest av alla för generösa asylregler. När familjeåterföreningen var uppe valde hon att svara som Stefan Löfven brukar göra. Hon förflyttade frågan till EU, unionens länder måste ta ett gemensamt ansvar.

När den dagen kommer, om den kommer, är dock mycket oklart. Lövin ville inte heller uttryckligen ställa upp på Stefan Löfvens besked om 10.00 nya poliser. Språkröret undvek frågan, vilket Anna Kinberg Batra inte var sen att pressa henne på.

Raljerade med Löfven

Anna Kinberg Batra, Alliansens formella ledare, som ständigt blir förbisprungen av Annie Lööf, fick ta sig till SVT:s studio med ytterligare en väljarbarometer i ryggen där förtroendet för henne sjunker. Men Kinberg Batra var ovanligt taggad, i synnerhet när hon plågade Stefan Löfven med vilken politik han har för att de som nyligen kommit till Sverige ska få jobb.

Hon raljerade med Löfvens beredskapsjobb som, enligt henne, än så länge bara är 91 till antalet. Det var här som Jan Björklund drog in Jesus som delade ut fem bröd och två fiskar som mättade tusentals människor.

Löfven var ödmjuk och ville inte jämföra sig med Jesus. Den tydligaste skillnaden mellan blocken går mellan allianspartiernas enkla jobb med lägre ingångslöner. Löfven går med på enkla jobb men bara till tillavtalsenliga löner.

Tre kvinnor tog för sig mest

Vinster i välfärden var ett tema som kom upp både i debatten om skolan och vården. Där var Jonas Sjöstedt motorn och han brummade mer och mer ju längre tiden gick. Stefan Löfven vill inte svara på om det blir något förslag om ett vinsttak, men han återkom till att han inte kunde förstå varför Alliansen slogs för att skattepengar ska till riskkapitalisternas fickor.

Jimmie Åkesson var som vanligt ensam mot alla. Och han gjorde flera gånger en stor poäng av att allianspartierna skulle kunna få igenom så mycket av sin politik om de bara förhandlade med honom och Sverigedemokraterna. Annie Lööfs besked var att hon inte tänker förhandla med ett parti som har nazistiska rötter.

Vem vann, vem förlorade?  Det beror oftast på förväntningar och förhoppningar. Det var i alla fall en debatt med mycket temperament där både Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Anna Kinberg Batra var de som mest frekvent tog för sig mest.

LÄS MER: Se höjdpunkterna från debatten

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Partiledardebatt maj 2017

Mer i ämnet