”Klimatklivet” som ska stötta åtgärder för att minska utsläppen och elfordonspremien riskerar att stängas helt, menar Naturvårdsverket. Foto: Bertil Ericson, Anders Wiklund, Maja Suslin, TT

M och KD gör kraftiga nedskärningar i Naturvårdsverkets budget

Uppdaterad
Publicerad

Den nyligen klubbade miljöbudgeten i riksdagen för 2019 innebär att Naturvårdsverkets budget och de projektanslag som myndigheten hanterar minskar med 40 procent. Det motsvarar en nedskärning med 2,7 miljarder kronor jämfört med 2018, uppger generaldirektören Björn Risinger.

– Min reaktion är att det är väldigt stora neddragningar för miljöverksamheten, säger han.

Av 2018 års miljöbudget på 11,8 miljarder kronor hanterar Naturvårdsverket totalt 6,5 miljarder kronor av anslagen.

Nästa år ska dessa anslag skäras ned med 2,7 miljarder kronor till 3,8 miljarder, enligt Naturvårdsverkets generaldirektör.

– Det motsvarar 40 procent av våra totala anslag. Min reaktion är att det är väldigt stora neddragningar för miljöverksamheten, säger Björn Risinger till SVT Nyheter.

Moderaterna, som tillsammans med Kristdemokraterna fick igenom budgeten i riksdagen på onsdagen, säger att Naturvårdsverket får 50 miljoner kronor mindre i budget.

Nedskärningarna gäller främst anslag till specifika projekt som Naturvårdsverket hanterar, enligt partiet.

Klimatkliv och elfordonspremie stängs helt

Naturvårdsverket meddelar nu alla nya ansökningar till ”Klimatklivet” stängs helt. Projektet ska stötta åtgärder som minskar utsläpp av koldioxid på lokal nivå och har funnits sedan 2015.

Företag, kommuner, landsting, bostadsrättsföreningar och andra organisationer har haft möjlighet att söka bidraget.

– Klimatklivet har varit väldigt framgångsrik och översökt. En väldigt stor del av klimatklivet har gått till företag som vill ställa om sin verksamhet, säger Björn Risinger.

– Vi bedömer att det behövs någon mekanism som gör att staten stöder företag som är beredda att ställa om, fortsätter han.

Även elfordonspremien stängs helt för ansökningar, meddelar Risinger.

Hälften så många markägare

Miljöbudgeten för 2019 innebär även en halvering av anslagen som Naturvårdsverket hanterar till skydd och skötsel av natur.

Markägare kan få ersättning om de bildar nya naturreservat som skyddas från avverkning och annan exploatering.

– Det blir svårare att nå miljömålen. Det blir hälften så många markägare som kan erbjudas ersättning för skyddade områden, säger Björn Risinger.

Kritik av Konjunkturinstitutet

2018 är den totala miljöbudgeten 11,8 miljarder kronor. 2019 minskar den till 9,7 miljarder kronor vilket innebär 2,1 miljarder mindre.

Moderaterna hänvisar till att sju av regeringens åtta klimatsatsningar i budgeten fått ta emot kritik av Konjunkturinstitutet.

”Ska vi ha en chans att klara av att vända utvecklingen så måste våra klimatsatsningar göra verklig nytta. Skattebetalarnas pengar ska gå till vad de är avsedda till”, skriver Maria Malmer Stenergard, Moderaternas klimatpolitiska talesperson, i ett mejl till SVT Nyheter.

Hon nämner Klimatklivet, bidraget till privatpersoner för att installera laddstation hemma, och elfordonspremien, den så kallade elcykelpremien som exempel.

”Ladda hemma-stödet har dessutom beskrivits som ett fiasko då endast en mindre del av pengarna har betalats ut. Vi ser också att en del av Klimatklivet gått till exempelvis terapi för klimatångest – det är inte åtgärder som minskar utsläppen.”

Laddstolpar längs vägarna

Moderaterna vill ha laddstolpar längs vägarna för att underlätta valet av elbil i hela landet. De vill även utöka klimatbistånd.

”Vi satsar på att förbättra vår havs- och vattenmiljö, på internationella klimatinvesteringar och vi utökar klimatbiståndet kraftigt. Samtidigt står vi upp för äganderätten och tron på att skogspolitiken ska präglas av principen om frihet under ansvar”, skriver Stenergard till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.